Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 17:39

  Έχασε την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας - Τι επακολουθεί

  Έχασε την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας - Τι επακολουθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ανέτρεψε την κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Φλόριν Σίτου σε ψηφοφορία δυσπιστίας την Τρίτη, αλλά βασικά κόμματα δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την επιστροφή του προηγούμενου πλειοψηφικού συνασπισμού στην εξουσία σύντομα.

  Η Ρουμανία, ένα από τα φτωχότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο εδώ και ένα μήνα, κάτι που απειλεί την οικονομική της ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού και τις προσπάθειες μείωσης του μεγάλου διψήφιου ελλείμματος.

  "Η κυβέρνηση του Σίτου έπεσε με μεγάλη διαφορά, πολύ πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο (των 234 ψήφων)", δήλωσε αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης που επιβλέπει τις κάλπες.

  Η τελική καταμέτρηση έδειξε ότι 281 βουλευτές και γερουσιαστές δεν ανανέωσαν την εμπιστροσύνης τους προς τον Σίτου, ο οποίος θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως ότου ένας νέος πρωθυπουργός κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

  Ο συνασπισμός του Σίτου διαλύθηκε τον περασμένο μήνα αφού το κεντρώο USR, μια σχετικά νέα ομάδα, απέσυρε τους υπουργούς του μετά από μία κόντρα για ένα ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, αφαιρώντας του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη συνέχεια, το USR κατέθεσε πρόταση εμπιστοσύνης, αρνούμενο να επιστρέψει στην κυβέρνηση έως ότου ο Σίτου εκδιωχθεί.

  Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Πρόεδρος Κλάους Ιοάνις πρέπει να συμβουλευτεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προτού ορίσει νέο πρωθυπουργό, πιθανότατα από τις τάξεις του συμμάχου του, του κεντρώου Φιλελεύθερου Κόμματος του Σίτου.

  Οι πρόωρες εκλογές είναι απίθανες καθώς το κοινοβούλιο θα χρειαστεί να απορρίψει δύο διαδοχικές προτάσεις για πρωθυπουργό από τον Ιοάνις εντός 60 ημερών και τα κόμματα του συνασπισμού λένε ότι είναι προσανατολισμένα στην ανοικοδόμηση μιας κυβέρνησης γρήγορα, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών προκλήσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ