Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 13:38

  "Ψυχρή υποδοχή" Μπλίνκεν στη Γαλλία

  λε Ντριάν Μπλινκεν Γαλλια Ρωσια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιος τόπος, άλλη ατμόσφαιρα: ο φιλογάλλος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε δεκτός ως φίλος τον Ιούνιο στο Παρίσι. Σήμερα, ο Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει, αλλά η υποδοχή του δεν θα είναι και τόσο θερμή εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Παρισιού.

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σήμερα το πρωί με μία συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με σύμβουλο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

  Στόχος: ο "εντοπισμός των σταδίων" που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", δηλώνεται από γαλλικής πλευράς. Ομως, η έξοδος από την κρίση θα χρειασθεί χρόνο και θα απαιτηθούν πράξεις, προειδοποιεί το Παρίσι.

  Στο Παρίσι βρίσκεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε δηλώσεις του στο BFMTV, αναφερόμενος στην κρίση στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις, έκανε λόγο για ένα "προσωρινό συμβάν που θα ξεπεραστεί". Δεν πρόκειται για "προδοσία", αλλά για απουσία επικοινωνίας".

  Το πάγωμα των γαλλοαμερικανικών σχέσεων επήλθε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την τριμερή συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή του Ινδικού/Ειρηνικού (AUKUS), κίνηση που τορπίλισε κολοσσιαίο συμβόλαιο για την πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

  Ψυχρή ατμόσφαιρα

  Επειτα από μία εβδομάδα μεγάλης έντασης, ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στους Μπάιντεν και Μακρόν έφερε κάποιον κατευνασμό, όταν ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει καλύτερη επικοινωνία με το Παρίσι. Οι δύο συμφώνησαν για την έναρξη μίας "διαδικασίας εις βάθος διαβουλεύσεων".

  Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής εντάσσεται το σημερινό τετ-α-τετ Μπλίνκεν-Λεντριάν, πριν από την συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν στο τέλος του Οκτωβρίου στην Ευρώπη.

  Ωστόσο η ατμόσφαιρα αναμένεται ψυχρή.

  Καμία συνάντηση δεν έχει προγραμματισθεί ανάμεσα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας. Και η συνάντηση με τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα προβολής. Καμία συνέντευξη Τύπου δεν έχει προγραμματισθεί μετά την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

  Η συνάντηση του Ιουνίου, όταν ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών υποδεχόταν τον Αντονι Μπλίνκεν λέγοντας "καλωσόρισες σπίτι σου", αφού ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει περάσει την εφηβεία του στο Παρίσι και θεωρεί την Γαλλία "δεύτερη πατρίδα".

  Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, ο τόνος έχει αλλάξει: ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησε για "πισώπλατη μαχαιριά" που παραπέμπει στην συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ και για "διάρρηξη εμπιστοσύνης".

  Για να δείξει ότι η Γαλλία δεν είναι απομονωμένη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε χθες επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανία, της Ισπανίας, της Πολωνίας και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

  "Με την κρίση αυτή διακυβεύονται τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την λειτουργία των συμμαχιών μας και την εμπλοκή των Ευρωπαίων στην περιοχή του Ινδικού/Ειρηνικού", επισημαίνεται από γαλλική διπλωματική πηγή.

  Ευρωπαϊκή πηγή δήλωνε πρόσφατα ότι η κρίση εν τέλει μπορεί να είναι ένα κακό για να προκύψει ένα καλό, επιτρέποντας την "αποσαφήνιση" ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού του ρόλου μίας ευρωπαϊκής άμυνας συμπληρωματικής στην λειτουργία του ΝΑΤΟ, ένα σχέδιο που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

  Ο Μπορέλ στην Ουάσινγκτον: οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή άμυνα στην ατζέντα

  Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον σε μία προσπάθεια να λειανθούν οι διαφορές στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται σήμερα στην Σλοβενία.

  "Οφείλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγουμε θέματα που συνιστούν πρόβλημα, όπως είναι η συμμαχία AUKUS", δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

  "Θα συναντήσω τον Αντονι Μπλίνκεν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον...Η σύμπραξη ΕΕ-ΗΠΑ είναι σημαντική και αναντικατάστατη, αλλά πρέπει να έχει γερή βάση", πρόσθεσε.

  "Μετά το Αφγανιστάν, η συμμαχία AUKUS υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τις ΗΠΑ σχετικά με τις προτεραιότητές του απέναντι στην Κίνα και οφείλουμε να προσαρμοσθούμε", εξήγησε.

  "Η δέσμευση που ανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν πολύ σημαντική, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την σημασία μία ισχυρής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής άμυνας, συμπληρωματικής στο ΝΑΤΟ", είπε ο Μπορέλ.

  "Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ αποτελεί άξονα για την ευημερία και την ελευθερία, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την αυτονομία μας, διότι τα συμφέροντά μας δεν θα συμπίπτουν πάντα", προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

  Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα συμμετάσχει στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε πρόσκληση για "μία στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ενωσης στην διεθνή σκηνή" μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην ανακοίνωση της σύμπραξης AUKUS.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ