Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 13:05

  Στους επιστήμονες Μανάμπε, Χάσελμαν και Παρίζι το Νόμπελ Φυσικής 2021

  Στους επιστήμονες Μανάμπε, Χάσελμαν και Παρίζι το Νόμπελ Φυσικής 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.20

  Σε δύο ειδικούς της μοντελοποίησης για την κλιματική αλλαγή, τον Αμερικανο-Ιάπωνα Σιουκούρου Μανάμπε και τον Γερμανό Κλάους Χάσελμαν, καθώς και στον Ιταλό επιστήμονα Τζόρτζιο Παρίζι απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής 2021 για την "πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων", ανακοίνωσε την Τρίτη ο οργανισμός απονομής του βραβείου.

  Ειδικότερα, το μισό βραβείο απονέμεται στον Μανάμπε, 90 ετών, και τον Χάσελμαν, 89 ετών, για τη "μοντελοποίηση στη Φυσική του κλίματος στη Γη, την ποσοτική μεταβλητότητα και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης", σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

   

  Με το Νόμπελ αυτό εν μέσω κλιματικής κρίσης, η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει το έργο του Μανάμπε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη δεκαετία του 1960, με το οποίο κατέδειξε ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι αντίστοιχα με την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη.

  Ο Γερμανός Χάσελμαν τιμήθηκε καθώς κατάφερε να καθιερώσει αξιόπιστα κλιματικά μοντέλα παρά τις μεγάλες μετεωρολογικές αποκλίσεις.

  Ο Παρίζι, 73 ετών, βραβεύεται "για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες". Το έργο του είναι μεταξύ των "πιο σημαντικών συνεισφορών" στη θεωρία για τα λεγόμενα σύνθετα συστήματα.

  Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).

  Ο Μανάμπε είναι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ο Χάσελμαν στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Max Planck στο Αμβούργο της Γερμανία και ο Παρίζι στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

  Το βραβείο για τη Φυσική είναι το δεύτερο Νόμπελ που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα αφού οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν κέρδισαν χθες το Νόμπελ Ιατρικής.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ