Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 12:22

  Στον Λίβανο ο Ν. Χριστοδουλίδης

  Στον Λίβανο ο Ν. Χριστοδουλίδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον Λίβανο μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, την πρώτη σε υπουργικό επίπεδο από αξιωματούχο κράτους-μέλους της ΕΕ μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

  Στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα βρεθούν οι διαβουλεύσεις που θα έχει αύριο, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdullah Bou Habib.

  Οι δύο άνδρες θα έχουν το πρωί κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και θα εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ, μπορεί να συνδράμει, ενώ θα ανασκοπηθεί, επίσης, το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Λιβάνου και θα συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

  Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις ως προς τα επόμενα βήματα στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν γενικά οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και οι σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου και ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ενδυνάμωσή τους.

  Με το πέρας των επαφών τους, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στις 12:00.

  Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Najib Miqati, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-Λιβάνου, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

  Νωρίτερα, αύριο το πρωί, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Karantina, του οποίου η παιδιατρική και μαιευτική πτέρυγα ανοικοδομούνται αυτό το διάστημα με χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, μετά την καταστροφή που το νοσοκομείο υπέστη από την περυσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

  Σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξή του στη Βηρυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί το νοσοκομείο St. George, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή, Edgar Joujou και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και ακολούθως θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και τον εξοπλισμό της καταστραφείσας από την έκρηξη πτέρυγας αιμοδιάλυσης του νοσοκομείου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ