Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 12:07

  Βρετανία: Αυξάνονται οι πιέσεις των τιμών, σταθερή η ανάκαμψη

  Βρετανια σημαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μετά το lockdown οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας κατόρθωσε να μην χάσει περαιτέρω momentum τον Σεπτέμβριο, αλλά οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, ενισχύοντας τις ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού.

  Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 54,9 από τις 54,8 μονάδες τον Αύγουστο, κατορθώνοντας να μην σημειώσει πτώση για πρώτη φορά από τον Μάιο.

  Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για 54,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

  Ενώ τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή συνολικά ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις, οι ελλείψεις προσωπικού, πρώτων υλών και μεταφορών οδήγησαν στην χαμηλότερη αύξηση των νέων παραγγελιών από τις αρχές του 2021, ακριβώς πριν την άρση των περιορισμών για την πανδημία.

  Ορισμένες επιχειρήσεις τόνισαν πως η προγραμματισμένη λήξη της φοροαπαλλαγής στις 30 Σεπτεμβρίου για αγοραστές κατοικιών, συνέβαλαν στην επιβράδυνση των νέων παραγγελιών.

  Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών παραμένει, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές τους θέσεις.

  Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1999, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

  Το κόστος εισαγωγής επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα για επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά με βραδύτερο ρυθμό για τον μεταποιητικό τομέα.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι έχει προβλέψει.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ