Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 11:36

  Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο

  Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιχειρηματική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον προηγούμενο μήνα, αλλά επλήγη και από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον εφοδιασμό που περιόρισαν τη δραστηριότητα ενώ οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις έπληξαν τη ζήτηση, ζητήματα που είναι πιθανό να συνεχιστούν.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 56,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 59 μονάδες τον Αύγουστο, αν και παραμένει υψηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση και υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 56,1 μονάδες.

  Η ζήτηση διαμορφώθηκε σε χαμηλό πενταμήνου καθώς οι επιχειρήσεις μεταβίβασαν στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος εισροών, το οποίο σημείωσε άνοδο-ρεκόρ.

  Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στις 59,1 μονάδες από τις 58,3 μονάδες, όχι πολύ μακριά από τα υψηλά στα οποία είχε βρεθεί τους θερινούς μήνες.

  "Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι ένα ανεπιθύμητο μείγμα αυξανόμενων πιέσεων, αλλά βραδύτερης ανάπτυξης. Και τα δύο συνδέονται με τα προβλήματα εφοδιασμού, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, όπου και σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή από ό,τι στις υπηρεσίες”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

  Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 56,4 μονάδες από τις 59 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων υποχώρησε στις 55,3 μονάδες, από τις 57,9 μονάδες.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ