Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 11:18

  Βαθαίνει η κρίση στον τομέα ακινήτων της Κίνας

  Ο βραχίονας διαχείρισης πλούτου της Evergrande στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά την κρίση χρέους της Evergrande, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις πιέσεων στην αγορά ακινήτων της Κίνας, καθώς μία ακόμη εταιρεία του κλάδου αθέτησε πληρωμή ομολόγου.

  Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τις κινεζικές Fantasia Holdings και Sinic Holdings, εξαιτίας των κινδύνων που απορρέουν από την κατάσταση των ταμειακών τους ροών.

  Η Fantasia δεν πλήρωσε ομόλογο που έληξε τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωση της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

  Η μετοχή της εταιρείας έχει αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι νεοτέρας. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει υποχωρήσει σχεδόν 60%.

  Ωστόσο, οι επιπτώσεις από την Fantasia θα είναι μικρές σε σύγκριση με την Evergrande.

  Η Evergrande είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων παγκοσμίως, με υποχρεώσεις 300 δισ. Δολαρίων, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της Fantasia ανέρχονται σε 12,8 δισ. Δολάρια.

  Η Fitch Ratings τη Δευτέρα υποβάθμισε την Fantasia σε CCC- από το Β, δηλώνοντας ότι η κατάσταση των ταμειακών ροών της εταιρείας "θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτή από ό,τι αναμέναμε”.

  Το CCC υποδηλώνει ουσιαστικό πιστωτικό ρίσκο με πραγματική πιθανότητα αθέτησης πληρωμών. Το Β σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αθέτησης πληρωμών, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας.

  Σε report της Fitch Ratings πριν από την ανακοίνωση της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ο οίκος ανέδειξε την ύπαρξη ενός ομολόγου που δεν αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, και τόνισε πως η Fantasia είχε καθυστερήσει την αποπληρωμή ποσού 100 εκατ. Δολαρίων για το ομόλογο.

  ‘Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη τέτοιων ομολόγων σημαίνει πως η ρευστότητα της εταιρείας μπορεί να είναι πιο σφιχτή από ότι αναμέναμε. Η καθυστερημένη πληρωμή επίσης εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα της εταιρείας να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της εγκαίρως”, ανέφερε η Fitch.

  "Επιπλέον, αυτό το περιστατικό δημιουργεί αμφιβολίες για τη διαφάνεια των οικονομικών ανακοινώσεων της εταιρείας”, πρόσθεσε.

  Επίσης, η S&P υποβάθμισε την Sinic Holdings από το CCC+ στο CC. "Υποβαθμίσαμε την αξιολόγηση διότι πιστεύουμε πως η Sinic αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και η ικανότητα της για εξυπηρέτηση του χρέους, έχει σχεδόν εξαντληθεί”, ανέφερε.

  Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε πως η κινεζική εταιρεία ακινήτων είναι πιθανό να αθετήσει την πληρωμή του ομολόγου των 246 εκατ. δολαρίων που λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

  Οι εγχώριες θυγατρικές της Sinic ήδη δεν κατόρθωσαν να πληρώσουν τους τόκους ύψους 38,7 εκατ. δολαρίων σε δύο ομόλογα (σε γουάν) που έληγαν στις 18 Σεπτεμβρίου.

  Η Sinic έχει συνολικές υποχρεώσεις 14,2 δισ. δολαρίων. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της έχει ανασταλεί από τις 20 Σεπτεμβρίου.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Αθέτηση πληρωμών $206 εκατ. από την κινεζική εταιρεία ακινήτων Fantasia Holdings

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ