Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 16:01

  Αναλυτής HSBC: Πιθανή μια νέα περικοπή επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

  Αναλυτής HSBC: Πιθανή μια νέα περικοπή επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο κορυφαίος ως προς την επιτυχία των προβλέψεών του αναλυτής των κινήσεων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας εκτίμησε ότι μια νέα περικοπή επιτοκίων μέσα στον Οκτώβριο είναι πιθανή, καθώς η ιδιαίτερα αναιμική αύξηση του δανεισμού πιθανόν να μετρήσει περισσότερο από τον εντεινόμενο πληθωρισμό ως κύριος παράγοντας επηρεασμού της νομισματικής πολιτικής.

  "Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας έχει χάσει πια κάθε επαφή όχι μόνο με τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά με κάθε είδους πληθωρισμό", σημείωσε ο Ibrahim Aksoy, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της HSBC Asset Management Turkey, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. "Θεωρώ ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να συνεχίσει την περικοπή επιτοκίων στις 21 Οκτωβρίου, λόγω της έμφασης που δίνει η κεντρική τράπεζα στο ζήτημα των χορηγήσεων δανείων".

  Η ανάπτυξη της χορήγησης εμπορικών δανείων, προσαρμοσμένη με όρους ισοτιμιών, κυμαίνεται κάτω του 10% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, σημαντικά χαμηλότερα από εκείνη των καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  Στη δήλωση η οποία συνόδευσε την απόφαση μείωσης του βασικού επιτοκίου της κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%, η Τράπεζα ανέφερε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το προηγούμενο διάστημα "είχε αρχίσει να έχει μεγαλύτερη του προβλεπομένου επίδραση στις χορηγήσεις εμπορικών δανείων".

  Ο Aksoy είναι ο πλέον επιτυχημένος αναλυτής ως προς τις προβλέψεις του για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια μέσα σε δύο χρόνια ερευνών του Bloomberg. Ήταν ο μόνος μεταξύ 23 αναλυτών που είχε προβλέψει περικοπή επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

  Τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 19,58% σε ετήσια βάση, έναντι 19,25% τον Αύγουστο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ