Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 15:03

  ΠΟΕ: Ανέβασε τον πήχη για το εμπόριο φέτος και το 2022

  ΠΟΕ: Ανέβασε τον πήχη για το εμπόριο φέτος και το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:19

  Σε αύξηση των προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών για φέτος αλλά και για το 2022 προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), προειδοποιώντας ωστόσο για ανάκαμψη δύο ταχυτήτων και πτωτικούς κινδύνους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

  Ειδικότερα, την Δευτέρα, ο ΠΟΕ ανακοίνωσε ότι αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 10,8% το τρέχον έτος, ύστερα από την πτώση κατά 5,3% που καταγράφηκε το 2020, ανεβάζοντας τον πήχη σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες αφού μόλις τον Μάρτιο ανέμενε άνοδο 8% το 2021.

  Σε ό,τι αφορά το 2022, ο ΠΟΕ ανέφερε ότι αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του εμπορίου στο 4,7%, που όμως και πάλι είναι υψηλότερη της προηγούμενης εκτίμησής του για άνοδο κατά 4%, προσθέτοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο πλησιάζει την προ πανδημίας μακροπρόθεσμη τάση του.

  Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, χαρακτήρισε την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του Οργανισμού θετική εξέλιξη αλλά όχι λόγο εφησυχασμού, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες εστίες ή οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

  Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου έχουν διανεμηθεί μόλις 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τα 6 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως, όπως τόνισε υπολείπονται σε ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου.

  Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΠΟΕ τόνισε ότι οι εξαγωγές της Ασίας το 2021 αναμένονται σχεδόν 15% αυξημένες σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι εξαγωγές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν επίσης ανακάμψει σημαντικά, ωστόσο τόνισε ότι οι εξαγωγές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα διαμορφωθούν χαμηλότερα των επιπέδων προς της πανδημίας. 

  Η Οκόντζο-Ιουεάλα έχει αναλάβει πρωτοβουλία μεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 164 χωρών μελών του ΠΟΕ με στόχο την αύξηση της διανομής εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων και άλλων θεραπειών κατά του κορονοϊού. Η Νότια Αφρική, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ταχθεί επίσης υπέρ της άρσης των πατεντών, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, που αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

  "Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια ρεαλιστική λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές”, δήλωσε η Οκόντζο-Ιουεάλα, αναφερόμενη στην συνάντηση των υπουργών Εμπορίου των μελών του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

  Η πρόβλεψη του ΠΟΕ αφορά μόνο τα αγαθά. Για υπηρεσίες, όπως η πληροφορική και οι μεταφορές επιβατών, ο ΠΟΕ ανέφερε ότι καταγράφοντας σημάδια ανάκαμψης, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ