Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 14:07

  Ε. Τατάρ: "Στόχος των Ελληνοκυπρίων να μας εξαφανίσουν και να συνδέσουν το νησί με την Ελλάδα"

  Ε. Τατάρ: "Στόχος των Ελληνοκυπρίων να μας εξαφανίσουν και να συνδέσουν το νησί με την Ελλάδα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στόχος των Ε/κ είναι να "εξαφανίσουν τους Τ/κ" και να "συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα" ως το 13ο νησί (σ.σ.: των Δωδεκανήσων), μετά τη Ρόδο και την Κρήτη, ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. "Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει ποτέ” είπε ο Ερσίν Τατάρ.

  Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του από το Εσκίσεχιρ της Τουρκίας ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι "οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της ε/κ διοίκησης σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτοι”. "Δυστυχώς, είναι πολύ κακομαθημένοι. Πρόσφατα, με είχαν καλέσει στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου, εκεί ήταν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Με βάση τις αξιολογήσεις που έγιναν εκεί, στο Αιγαίο, το οποίο αποκαλούμε ‘θάλασσα των Νήσων’ τα νησιά αυτά μας ανήκαν κάποτε, οι Έλληνες βρήκαν τρόπο στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και τα πέρασαν υπό την κυριαρχία τους" είπε. Αναφέρθηκε κια στην επέκταση των ζωρικών υδάτων, λέγοντας πως "δυστυχώς, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν 3 μίλια, μετά 6 μίλια, τώρα μιλούν για 12 μίλια".

  "Την ίδια αντίληψη εφαρμόζουν και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, λένε, ‘δεν υπάρχουν Τ/κ στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν τουρκικός λαός καθόλου’. Λες και το νησί είναι εκεί σαν να ανήκει στην Ε/κ Δημοκρατία, με τις πραγματικά απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλαν με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, να περικυκλώσει και εμάς και την Τουρκία και να αποκλείσει τις διεξόδους μας προς τις μεγάλες θάλασσες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο" πρόσθεσε.

  Αναφέρθηκε στα "δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα" και "στο δίκαιο μας" λέγοντας πως "έχουν αναπτύξει κάθε είδους πολιτικές με τον δικό τους τρόπο προκειμένου να τα παραβιάσουν και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την υπεροχή μας στον εναέριο χώρο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους. Αλλά φυσικά, εμείς, οι Τ/κ δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας έναν τέτοιο αγώνα. Πρέπει πάντα να παλέψουμε αυτόν τον αγώνα σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό κάνουμε, αυτό τον αγώνα δίνουμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η Δημοκρατία της Τουρκίας φροντίζει για την τδβκ", είπε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

  Ο Ε. Τατάρ είπε ακόμη ότι "δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας άλλης από δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη στο νησί της Κύπρου”, προσθέτοντας ότι "ο στόχος τους είναι να εξαφανιστούν οι Τ/κ από το νησί και να συνδεθεί το νησί με την Ελλάδα ως το 13ο νησί, μετά τη Ρόδο και την Κρήτη”. "Αυτός είναι ο στόχος τους, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει ποτέ. Γιατί δώσαμε τόσους μάρτυρες. Πληρώσαμε ένα υψηλό τίμημα. Η Τουρκία ήταν πάντα μαζί μας. Η Τουρκία έχει επίσης κάνει μεγάλες θυσίες. Το είπα ενώπιόν τους στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης πρόσφατα. Ο τ/κ λαός έχει κράτος εδώ και 60 χρόνια. Μετά από 60 χρόνια, ο τ/κ λαός δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το κράτος του. Ούτε η Δημοκρατία της Τουρκίας το επιτρέπει αυτό. Επομένως, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αλλά στο τέλος της ημέρας, φυσικά, θέλουμε μια συνθήκη για την παγκόσμια ειρήνη, για την παγκόσμια ειρήνη και για τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η συνθήκη περνά επίσης από δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη που ζουν δίπλα -δίπλα. Αυτή η πολιτική είναι αυτή που είναι τώρα και θα συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν το δέχονται, ας το σκεφτούν”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

  Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη ιδέες για την ίδρυση μιας ομοσπονδίας στο νησί, αλλά δεν θα το επέτρεπαν. "Υπήρχαν κάποιοι που σκέφτονταν διαφορετικά από εμένα, υπήρχαν ακόμα μερικοί από τους αντιπάλους μου που μίλησαν για ομοσπονδία. Αλλά είναι σαφές τι είναι η ομοσπονδία, όπως είπα και οι Ε/κ θέλουν ομοσπονδία. Το βιβλίο της ομοσπονδίας έκλεισε για μένα, καθώς σήμαινε τον αφανισμό του τ/κ λαού στην ΕΕ, όπου δεν υπάρχει Τουρκία, και ταυτόχρονα, αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο, όταν η πλειοψηφία κυβερνά τη μειονότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδία" είπε.

  Από εδώ και πέρα, συνέχισε "η τουρκική πολιτική αναπτύχθηκε με αυτόν τον τρόπο επειδή πρέπει να υπερασπιστούμε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Επειδή είχαμε πάντα υπομονή, έχουμε καλές προθέσεις". Είπε ακόμη ότι στην Κύπρο έχουν προκύψει διάφορα σχέδια, σε διάφορες χρονικές στιγμές και αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν. "Έβλεπαν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Λένε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει τελικά να γίνει ελληνικό νησί. Διατηρεί τις πολιτικές του με αυτόν τον τρόπο ακόμη και τώρα. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός” δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ