Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 12:37

  Τουρκία: Σε υψηλό δυόμιση ετών ο πληθωρισμός, στο 19,58%

  Τουρκία: Σε υψηλό δυόμιση ετών ο πληθωρισμός, στο 19,58%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:45

  Νέα άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας τις αποδόσεις περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος μετά από την μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα τον προηγούμενο μήνα.

  Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,58%, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά παραμένει σε διψήφιο ποσοστό για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε ετών και αποτελεί τη βασική ανησυχία για επενδυτές και καταθέτες, δεδομένων των πολιτικών πιέσεων για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

  Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,25% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 1,35% και τις ετήσιες εκτιμήσεις για 19,7%.

  Η τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει ξανά τα επιτόκια αυτόν τον μήνα εξαιτίας πολιτικών πιέσεων, παρά την άνοδο στον δομικό και στον βασικό πληθωρισμό, αναφέρει αναλυτής της Capital Economics.

  "Με τον πληθωρισμό να μειώνεται κατακόρυφα πιθανότατα στους τελευταίους μήνες του έτους, θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω κινήσεις επιθετικής χαλάρωσης”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η λίρα είναι πιθανό να υποχωρήσει σημαντικά ως αποτέλεσμα.

  Η υποτίμηση της λίρας ασκεί ανοδικό ρίσκο στον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών εισαγωγών της χώρας σε σκληρά νομίσματα.

  Η μηνιαία άνοδος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο προήλθε από τον τομέα της εκπαίδευσης, όπου οι τιμές αυξήθηκαν 5,15% καθώς άνοιξαν εκ νέου τα σχολεία, και από τον τομέα των επίπλων, όπου εκεί οι τιμές αυξήθηκαν 3,33%.

  Οι τιμές στα τρόφιμα και ποτά αυξήθηκαν μόλις 0,05% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, αλλά σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 28,79%.

  Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,55% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και 43,96% σε ετήσια βάση, έναντι του υψηλού τριετίας του 45,5%.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Sahap Kavcioglu, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τιμολογιακή συμπεριφορά αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα καθώς προχωρά η ομαλοποίηση.

  Δήλωσε δε ότι είναι δύσκολο η νομισματική πολιτική να έχει επίπτωση στις τιμές τροφίμων, οι οποίες έχουν πληγεί από τη ξηρασία και άλλους παράγοντες.

  Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο όλο το έτος, ενώ ο επίσημος στόχος είναι το 5%.

  Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2% μετά από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, και διαμορφώθηκε στις 8,880 λίρες έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει 17%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ