Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 19:10

  Ελ Εριάν προς Fed: Προχωρήστε άμεσα στη μείωση αγορών assets, "το παράθυρο κλείνει"

  Ελ Εριάν προς Fed: Προχωρήστε άμεσα στη μείωση αγορών assets, "το παράθυρο κλείνει"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν καλεί για ακόμη μία φορά την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και τον πρόεδροό της, Jerome Powell, να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση των αγορών ομολόγων ύψους 120 δισ. δολ. τον μήνα, μέτρο νομισματικής τόνωσης που είχε ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ο επιδραστικός αναλυτής απευθύνει τη σχετική έκκληση προς τη Fed για μείωση των αγορών εδώ και μήνες, πριν ακόμη ο πληθωρισμός εκτιναχθεί, όπως συμβαίνει πλέον. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Powell τόνισε ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει τη μείωση των αγορών της ήδη από τον Νοέμβριο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία απομείωσής τους μέχρι τα μέσα του 2022.

  "Αν μιλούμε για συντεταγμένη μείωση, το παράθυρο ευκαιρίας σιγά σιγά κλείνει", τόνισε ο κ. Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Queens’ College του Κέμπριτζ την Παρασκευή, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

  Υπέδειξε μάλιστα την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ ως παράδειγμα για το γιατί η Fed πρέπει να επιταχύνει την πορεία απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

  "Αγοράζουμε ακόμη 40 δισ. ενυπόθηκων δανείων κάθε μήνα", τόνισε. "Το πρόβλημα στην αγορά κατοικιών δεν είναι ότι χρειάζεται στήριξη. Είναι ότι οι τιμές της είναι πλέον απρόσιτες για πολλούς Αμερικανούς. Οι τελευταίοι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά αυτό που συμβαίνει στη συγκεκριμένη αγορά".

  Οι αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές και ο έντονος ανταγωνισμός εξαλείφουν τη δυνατότητα απόκτησης κατοικίας από τον μέσο Αμερικανό. Εκείνοι που αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά αντιστοιχούσαν στο 29%  των πωλήσεων παλαιών κατοικιών τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2019 και κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, στο 32%.

  "Συνεχίζουμε να αγοράζουμε assets αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, ακριβώς όσα αγοράζαμε και στις χειρότερες φάσεις της πανδημίας του Covid", ανέφερε ο El Erian. "Βγάζει νόημα κάτι τέτοιο σε ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και η αγορά ομολόγων έχει τέτοιο άνοιγμα;", κατέληξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ