Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 18:25

  Π. Χάρκερ (Fed Philadelphia): Κοντά στον στόχο για πληθωρισμό 2%, "σήμα" για αύξηση των επιτοκίων

  Π. Χάρκερ (Fed Philadelphia): Κοντά στον στόχο για πληθωρισμό 2%, "σήμα" για αύξηση των επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στον στόχο για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Philadelphia Πάτρικ Χάρκερ, αλλά "μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση που θα επιτρέψει την ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων", όπως τόνισε ο ίδιος.

  Αφού έτρεξε σε υψηλά επίπεδα φέτος λόγω της πανδημίας, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί πιο κοντά στον στόχο της Fed για 2% τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο Χάρκερ σε συνέντευξή του στο Reuters.

  "Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους δύο μήνες, αλλά νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά ή έχουμε ήδη επιτύχει τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, να τρέξουμε, να έχουμε μέσο όρο πάνω από 2% για κάποιο διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μέσο όρο για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό 2%", δήλωσε ο Χάρκερ.

  Εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται όπως αναμένεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει σε ένα σημείο ήδη από το 2023, όπου θα έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι της Fed τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τη μέγιστη απασχόληση, είπε. Η πρόβλεψή του είναι ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 4% περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στο 3,8% μέχρι το 2023 και στο 3,6% μέχρι το τέλος του 2024.

  "Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι η οικονομία θα πρέπει να είναι αρκετά υγιής ώστε να ανεχθεί κάποιες μικρές αυξήσεις στα επιτόκια της Fed", δήλωσε ο Harker, προσθέτοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να πλήξουν τους αποταμιευτές και τους ανθρώπους με σταθερά εισοδήματα.

  Τόνισε όμως ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν πρόκειται να καταργήσει τις διευκολύνσεις σύντομα. Η Fed θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις ακόμη και αφού αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγορά ομολόγων από τον ρυθμό των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα, απλώς θα το κάνει με βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε ο Χάρκερ.

  Η μείωση αυτών των αγορών περιουσιακών στοιχείων σύντομα θα μπορούσε να δώσει στη Fed περισσότερη "προαιρετικότητα" το επόμενο έτος για να ανταποκριθεί στον πληθωρισμό που συνεχίζει να τρέχει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο Harker. "Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να παρακολουθείται", είπε, ειδικά αν κάποιες διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς χρειαστούν μερικά χρόνια για να επιλυθούν.

  Ο Χάρκερ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι υποστηρίζει τη μείωση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed ήδη από τον Νοέμβριο. Ανέφερε επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, ανάλογα με το πώς τα πάει η οικονομία.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ