Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 12:20

  Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

  Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

  Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση από το 3% που ήταν τον Αύγουστο, και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 3,3%.

  Οι τιμές ενισχύθηκαν κυρίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ενώ η επίδραση από τα προβλήματα στις μεταφορές και στην παραγωγή οδήγησε σε αύξηση 2,3% των τιμών των διαρκών αγαθών.

  Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται και τα προβλήματα να επηρεάζουν οτιδήποτε από την παραγωγή αυτοκινήτων μέχρι και υπολογιστών, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 4% μέχρι το τέλος του έτους, ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

  Αλλά οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται ότι γίνονται χειρότερες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο πληθωρισμός να περάσει στις υποκείμενες τιμές και να δημιουργήσει πιο μόνιμες πιέσεις καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την πολιτική τιμών και μισθών.

  Για την ώρα, η ΕΚΤ διατηρεί το αφήγημα της ότι αυτή η άνοδος θα περάσει γρήγορα και οι τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα του στόχου στα επόμενα χρόνια, απαιτώντας μειωμένο κόστος δανεισμού.

  Αυτή την εβδομάδα η ΕΚΤ έδωσε έναν πιο επιφυλακτικό τόνο με την πρόεδρο Λαγκάρντ να κάνει λόγο για αυξημένους κινδύνους σε σχέση με τον πληθωρισμό, παρότι ζήτησε υπομονή και προειδοποίησε να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις.

  Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,9% από το 1,6% του προηγουμένου μήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ