Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Σεπ-2021 12:13

  Ποινή φυλάκισης 1 έτους στον Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012

  Ποινή φυλάκισης 1 έτους στον Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.05

  Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ' οίκον, αφού τον έκρινε ένοχο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης "υπόθεσης Bygmalion".

  Αυτή ήταν η δεύτερη καταδικαστική ετυμηγορία το 2021 για τον Σαρκοζί. Ο 66χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι απίθανο να πάει στη φυλακή, αφού θα ασκήσει έφεση όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός του, Τερί Ερζόγκ, εξέλιξη που θα αναστείλει την έκτιση της ποινής του. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε επίσης ότι μπορεί να την εκτίσει κατ' οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

  Μαζί με τον Ν. Σαρκζί δικάζονταν ακόμα 13 πρόσωπα και κρίθηκαν όλοι ένοχοι για συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

  Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης. Αυτή ήταν η δεύτερη καταδικαστική ετυμηγορία που ανακοινώνεται φέτος σε βάρος του Σαρκοζί.

  Το σκεπτικό της απόφασης

  Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί "συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις" ακόμη και αφού "είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί" το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. "Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος", συνέχισε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Το συντηρητικό κόμμα του, επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπονταν βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων (την Bygmalion) για να κρύψει το κόστος.

  Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή -τρία έτη φυλάκισης από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή- για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη λεγόμενη "υπόθεση των υποκλοπών", στην οποία διωκόταν για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή. Έχει ασκήσει έφεση.

  "Σόου α λα αμερικάνικα"

  Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012 επικεφαλής της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί ζητούσε να γίνεται "μία συγκέντρωση την ημέρα", "σόου α λα αμερικάνικα" και άφησε τις δαπάνες να ξεφύγουν χωρίς να ενδιαφερθεί, υποστήριξε η εισαγγελία στο κατηγορητήριο.

  Μια παράνομη διευθέτηση ανάμεσα στο τότε κόμμα της πλειοψηφίας, το UMP --το οποίο ο Σαρκοζί θα μετονομάσει στη συνέχεια σε LR- και την εταιρεία Bygmalion, που οργάνωνε τις συγκεντρώσεις, είχε καλύψει αυτή τη δαπανηρή εκστρατεία.

  Αντίθετα από τους 13 συγκατηγορουμένους του (πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και του UMP, καθώς και της εταιρείας Bygmalion), ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορούνταν για το σύστημα των διπλών τιμολογίων που είχε επινοηθεί για να κρύψει την υπέρβαση των εγκεκριμένων δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

  Ωστόσο ωφελήθηκε από την απάτη, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς διέθετε μέσα πολύ ανώτερα αυτών που ο νόμος όριζε - τουλάχιστον 42,8 εκατ. ευρώ.

  Ο Νικολά Σαρκοζί είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

  Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ