Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 13:56

  Ιταλία: Προμηθευτής ναρκωτικών στενός συνεργάτης του Σαλβίνι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Συνεργάτης του επικεφαλής της Λέγκα φαίνεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με ναρκωτικά. Τη στήριξή του στο φίλο και συνεργάτη του, Λούκα Μορίζι, εξέφρασε ο Σαλβίνι.

  Ο Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση. Αυτή την φορά, όχι λόγο του ότι απομονώνεται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. Το θέμα αφορά απευθείας τη Λέγκα και μάλιστα έναν από τους στενότερους συνεργάτες του. Ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας επικοινωνίας της Λέγκα, Λούκα Μορίζι, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, όμως, η αιτία δεν ήταν αυτή.

  Όπως αποκάλυψε ο ιταλικός τύπος, ο Μορίζι φέρεται να ευθύνεται για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών ουσιών, με την οποία ασχολείται εισαγγελική έρευνα. Η εφημερίδα La Repubblica, μάλιστα, γράφει σήμερα ότι η αστυνομία, σε οδικό έλεγχο που πραγματοποίησε τον Αύγουστο, κατέσχεσε αδιευκρίνιστη ποσότητα συνθετικού ναρκωτικού Gbl από δυο ρουμάνους, οι οποίοι, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν ότι τη ναρκωτική ουσία τους την είχε προμηθεύσει ο Μορίζι. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, πρόκειται ενδεχομένως για μια ιστορία ναρκωτικών και προσωπικών συναναστροφών, με ναρκωτικά που μειώνουν αισθητά την κρίση και βούληση κατά την διάρκεια σεξουαλικών επαφών.  

  Ο Μορίζι παραιτήθηκε και ζήτησε συγγνώμη από τη Λέγκα, από τον Σαλβίνι και από όλα τα μέλη του κόμματος, διότι με την συμπεριφορά του τους απογοήτευσε και δεν φάνηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Επιμένει, ωστόσο, ότι δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα.

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον Ματέο Σαλβίνι;

  Αυτό που προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη και πολλές αρνητικές αντιδράσεις, όμως, ήταν η στάση του ίδιου του Σαλβίνι. Με επίσημη δήλωσή του, ο επικεφαλής της Λέγκα υπογράμμισε ότι, έστω και αν ο πρώην υπεύθυνος της επικοινωνιακής του ομάδας έσφαλε, θα σταθεί πάντα στο πλευρό του, διότι είναι φίλος και θέλει να τον βοηθήσει. "Έβλαψε κυρίως τον εαυτό του, θα είμαι πάντα εδώ για να τον στηρίξω", δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι πολιτικοί αντίπαλοι, ωστόσο, όπως και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, δεν άφησαν ασχολίαστη την δήλωση του γραμματέα της Λέγκα.

  Τα Πέντε Αστέρια υπενθυμίζουν ότι ο Σαλβίνι προεκλογικά δεν δίσταζε να χτυπήσει σε σπίτια μεταναστών, θέλοντας να μάθει εαν πουλάνε ναρκωτικά. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μάλιστα αναφέρεται κυρίως στους ακραίους, υψηλότατους  τόνους του ιστότοπου της Λέγκα, την οποία διαχειριζόταν ο Μορίζι και σε πολλές προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος στο παρελθόν. "Τώρα ο Σαλβίνι ζητά κατανόηση. Να δείξουμε κατανόηση, αλλά αυτό ας γίνει μάθημα σε όλα τα στελέχη της Λέγκα", προσθέτει ο Νικόλα Φρατοϊάννι, της ιταλικής Αριστεράς.

  Τα περισσότερα σχόλια των πολιτών στο διαδίκτυο επικεντρώνονται στο ότι ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δύο σταθμά: ότι καταδίκασε πάντα -χωρίς κανένα περιθώριο ανάλυσης των προβλημάτων τους- όλους τους "φτωχοδιάβολους" που έκαναν χρήση ναρκωτικών. Όπως και το ότι συχνά χρησιμοποίησε το θέμα και για να στηρίξει τις ξενοφοβικές  του θέσεις. Μόλις, όμως, η χρήση ναρκωτικών συνδέθηκε με στενό του συνεργάτη έδειξε κάθε δυνατή κατανόηση. Πρόκειται άραγε για πραγματική φιλική συμπαράσταση, έλλειψη συνοχής, ή προσπάθεια μείωσης τυχόν ευρύτερων πολιτικών  επιπτώσεων της υπόθεσης αυτής; 

  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ