Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 11:14

  ADB: Η Κίνα έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει την κρίση της Evergrande

  ADB: Η Κίνα έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει την κρίση της Evergrande
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα διαθέτει επαρκή αποθέματα ασφάλειας και εργαλεία πολιτικής για να αποτρέψει μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που θα προκαλούσε η υπερχρεωμένη κατασκευάστρια εταιρεία China Evergrande Group, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Masatsugu Asakawa.

  Ωστόσο, η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η Evergrande καταδεικνύει τον ρόλο που έπαιξε ο πληθωρισμός των περιουσιακών στοιχείων στην γρήγορη ανάπτυξη της Κίνας και πως θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στα οικονομικά της περιφερειακής κυβέρνησης και την κατανάλωση, πρόσθεσε ο Asakawa.

  "Δεν νομίζω ότι η περίπτωση μιας μεμονωμένης εταιρείας θα προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση όπως αυτή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers", δήλωσε ο Asakawa σε διαδικτυακή ενημέρωση.

  Οι κινεζικές αρχές έδειχναν έτοιμες να περιορίσουν οποιαδήποτε διάχυση από την πιθανή κατάρρευση της Evergrande και η κεντρική τράπεζα διοχέτευε άφθονη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στις αγορές, είπε.

  Η Evergrande είχε επίσης επαρκή αποθέματα περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσε να ξεφορτωθεί για να κάνει πληρωμές, σημείωσε.

  Τα προβλήματα της κατασκευάστριας εταιρείας έδειξαν τη μεγάλη εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από την αγορά ακινήτων. "Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις, διότι ο αντίκτυπος στα οικονομικά των περιφερειακών κυβερνήσεων της Κίνας και στις δαπάνες των νοικοκυριών αποτελεί πηγή ανησυχίας", δήλωσε ο Asakawa.

  Επιπλέον, ο Asakawa δήλωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να επανέλθει σε μέτρια ανάπτυξη από το 2022, με τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το αυξανόμενο χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να επιβαρύνουν την οικονομία της.

  "Από το 2022 και μετά, η Κίνα θα βαδίσει σε μια μέτρια μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης. Δεν θα επιστρέψει στον ρυθμό επέκτασης 7%-8% που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο υψηλής ανάπτυξης", δήλωσε. 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Bloomberg: Το Χονγκ Κονγκ ζητάει από τις τράπεζες να αναφέρουν την έκθεση τους στην Evergrande

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ