Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 18:20

  Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση των στοιχείων για την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Moderna

  Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση των στοιχείων για την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Moderna
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αξιολόγηση της χορήγησης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου Spikevax της Moderna για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τουλάχιστον 6 μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολιασμού σε ανθρώπους άνω των 12 ετών, ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

  Οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται σε πλήρως εμβολιασμένους (ήτοι σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό τους) με στόχο να αποκατασταθεί το επίπεδο προστασίας που παρέχει το εμβόλιο μετά την μείωση που καταγράφηκε με την πάροδο του χρόνου.

  Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA θα αξιολογήσει με ταχείες διαδικασίες τα στοιχεία που υπέβαλε στον Οργανισμό η Moderna, καθώς και τα αποτελέσματα που έχουν εξαχθεί από μία τρέχουσα κλινική δοκιμή.

  Με βάση την αξιολόγηση, η CHMP θα αποφανθεί αν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το εμβόλιο της εταιρείας είναι επαρκή. Ο ΕΜΑ θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης σε εύθετο χρόνο.

  Παρότι η αξιολόγηση είναι υπό εξέλιξη, ο EMA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσήματων (ECDC) έχουν τονίσει τη θέση τους σχετικά με την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους.

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προσθέτει ότι αν και δεν θεωρεί επείγουσα την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό, αξιολογεί την εν λόγω αίτηση της Moderna προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία παρέχουν αποδείξεις για την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

  Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό παραμένουν προνόμιο των εθνικών συμβουλευτικών επιτροπών εμβολιασμού κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. 

  Τονίζει, δε, ότι ενόσω αξιολογεί τα σχετικά δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν εν τω μεταξύ να εκπονούν σχέδια προετοιμασίας για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.

  Σημειώνεται ότι το εμβόλιο Spikevax κατά του κορονοϊού της Moderna έχει επί του παρόντος λάβει άδεια για τη χορήγησή του σε ανθρώπους άνω των 12 ετών. 

  Το εμβόλιο στηρίζεται στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA) που μεταφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας που υπάρχει στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Ουσιαστικά, το εμβόλιο προετοιμάζει το ανθρώπινο σώμα ώστε να αμυνθεί έναντι του SARS-CoV-2. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ