Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 15:33

  Evans (Fed): Η αμερικανική οικονομία "κοντά" στο να πληροί τις προϋποθέσεις για tapering

  Fed: Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αντέχουν μια σοβαρή ύφεση - Τι έδειξαν τα stress test για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στο σημείο να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Federal Reserve ώστε να ξεκινήσει τον περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, στόχο που θα επιτύχει σύντομα εάν συνεχιστεί η αύξηση των θέσεων εργασίας, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Charles Evans. Πρόκειται για τον τελευταίο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που έλαβε εν μέσω της πανδημίας.

  "Θεωρώ ότι η οικονομία πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου ‘ουσιαστικής περαιτέρω προόδου’ που θέσαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Evans σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της National Association for Business Economics. "Εάν συνεχιστεί η βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης, φαίνεται πιθανό ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα πληρούνται σύντομα και θα ξεκινήσει το tapering”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Fed Σικάγου.

  Παλαιότερα, ο Evans είχε περιοριστεί να δηλώσει απλώς ότι περίμενα να ξεκινήσει φέτος η μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων που ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πέρυσι το καλοκαίρι, ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, το οποίο είχε στόχο να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

  Την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), άφησε να εννοηθεί ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα ξεκινήσει τη μείωση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων τον Νοέμβριο, εφόσον η επόμενη έκθεση για την αγορά εργασία είναι ικανοποιητική. Σημειώνεται ότι η επόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στις 8 Οκτωβρίου.

  Έκτοτε, δύο αξιωματούχοι της Fed και συγκεκριμένα η πρόεδρος της Fed Κλίβελαντ, Loretta Mester, και η πρόεδρος της Fed Κάνσας, Esther George, δήλωσαν ότι η οικονομία είναι ήδη σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

  Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του, πάντως, ο Evans παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι ο τρέχων υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός δεν απαιτεί άμεση αύξηση των επιτοκίων μόλις τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

  "Περισσότερο με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν θα αυξηθεί αρκετά ο πληθωρισμό το 2023 και το 2024 από το ενδεχόμενο να βιώσουμε πληθωριστικές πιέσεις μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Evans καθώς υποστήριξε ότι τα θέματα με την προσφορά προϊόντων που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού θα αμβλυνθούν το επόμενο έτος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ