Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Σεπ-2021 12:17

  Βild: Σενάρια για μετεκλογικό "κίνδυνο πραξικοπήματος" κατά του Λάσετ

  Βild: Σενάρια για μετεκλογικό "κίνδυνο πραξικοπήματος" κατά του Λάσετ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν καν βγει το αποτέλεσμα των σημερινών καλπών έχουν ανοίξει -σύμφωνα με το γερμανικό τύπο- ατύπως οι εσωκομματικές συζητήσεις για το μέλλον της σχέσης των δύο "αδελφών” κομμάτων της "Χριστιανικής Ένωσης” (CDU-CSU) και προπαντός του υποψηφίου καγκελαρίου της και πρόεδρου του CDU, Άρμιν Λάσετ, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει τη 2η θέση στην εκλογική κούρσα, με κερδισμένος να φαίνεται να είναι ο Όλαφ Σολτς από το SPD.

  Τις συζητήσεις αυτές καταδεικνύει δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο, ομως, κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό, αλλά όλοι στην" Ένωση" (σ.σ. CDU-CSU) αναρωτιούνται τι θα γίνει με το CDU και το CSU το βράδυ των εκλογών.

  Και δεν μιλά κανείς για το τι θα γίνει μεταξύ των δύο κομμάτων της "Χριστιανικής Ένωσης” γιατί ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ (CDU) και ο ηγέτης του CSU Μάρκους Ζέντερ θέλουν να μιλήσουν μόνο για ένα μόνο σενάριο στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας και αυτό δεν είναι άλλο από τη νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές, δηλαδή τη διατήρηση της 1ης θέσης στο πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

  Σε κάθε περίπτωση, όμως "η πολιτική μοίρα του Λάσετ εξαρτάται επίσης από το αποτέλεσμα των εκλογών", λέει μέλος του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου στη Bild.

  Για το λόγο αυτό, τρία σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, συζητούνται επί του παρόντος στην "Ένωση” των CDU -CSU- ακόμη και αν κανείς δεν θέλει να εκφραστεί ανοιχτά σε αυτή τη λεπτή φάση της προεκλογικής εκστρατείας:

  1ο σενάριο: Η "Ένωση” αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη

  Εάν η Ένωση γίνει η ισχυρότερη δύναμη, δεν θα γίνει καμία ανατροπή στο CDU, παρά τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών της "Ένωσης” απέναντι Λασκέτ και την πορεία του κόμματος.

  "Η κορυφαία προτεραιότητα είναι τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης", λέει μέλος του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου του CDU στην Bild. Η κατάληψη της Καγκελαρίας είναι πάνω από όλα. Οπότε ο κορυφαίος υποψήφιος πρέπει να ενισχυθεί, εξηγείται.

  Aυτό θα συμβεί ακόμη και αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από 30 %, το οποίο προηγουμένως θα είχε θεωρηθεί καταστροφή, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

  Αυτό σημαίνει ότι ο Λάσετ θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από τα όργανα CDU και CSU τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Την Τρίτη, ο Λάσετ θα μπορούσε στη συνέχεια να εκλεγεί επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης.

  Και αυτό γιατί θα πρέπει να ενισχυθεί για την έναρξη εξερευνήσεων και διαπραγματεύσεων συνασπισμού.

  Θα μπορούσαν να γίνουν νέες εκλογές στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην περίπτωση που ο Λάσετ διοικήσει πραγματικά μια κυβέρνηση και γίνει καγκελάριος.

  Εναλλακτικά, συζητείται πως ο προηγούμενος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της "Ένωσης” Brinkhaus θα μπορούσε σε πρώτη φάση, να παραμείνει στη θέση του για ένα έτος. Ο Brinkhaus θεωρείται υποστηρικτής του Laschet, ο οποίος θα μπορούσε στη συνέχεια να φροντίσει και τον διάδοχό του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με την Bild.

  Είναι απορίας άξιο αν ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο Νόρμπερτ Ρότγκεν ή ο Φρίντριχ Μερτς θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση.

  2ο σενάριο- Η "Ένωση” τερματίζει λίγο πίσω από το SPD

  Σε περίπτωση που το CDU -CSU και το SPD παραβγούν σε ένα αγώνα σώμα με σώμα, τότε θα συγκρούονταν διαφορετικά συμφέροντα, κάτ το οποίο μεταφράζεται σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων ως εξής:

  Θα υπάρχει ελπίδα ότι η "Ένωση” θα μπορούσε να δώσει τον νέο καγκελάριο. Αυτό καλμάρει τις προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην "Ένωση". "Είναι εντελώς ασαφές τι θα συμβεί τότε", λένε διάφορες πτέρυγες του κόμματος, σύμφωνα με τη Bild.

  Ειδικότερα στο στρατόπεδο Λάσετ, τονίζεται ότι ο ηγέτης του CDU δεν πρέπει να αποδυναμωθεί σε μια τέτοια κατάσταση, εφόσον υπάρχει ακόμη η προοπτική συμμετοχής στην κυβέρνηση (σ.σ. ακόμα και αν το CDU τερματίζει δεύτερο μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν αποτύχει το SPD στο πεδίο αυτό).

  Στο CSU, όμως, το βλέπουν διαφορετικά. Ο Λάσετ δεν είχε τη φαντασία για το πώς η "Ένωση”, σε περίπτωση που καταλάβει τη 2η θέση, πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση , δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής ομάδας του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ τη Δευτέρα.

  Θα ήταν πιθανό ο Λάσετ να μείνει στην ηγετική θέση για τουλάχιστον μια μεταβατική περίοδο έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση, είτε από το SPD είτε από την "Ένωση”, σύμφωνα με την Bild.

  Ωστόσο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τα κορυφαία στελέχη της "Ένωσης” από τα ομοσπονδιακά κράτη θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν στη συζήτηση.

  Τελείως ανεξάρτητα από το ομοσπονδιακό επίπεδο, πρέπει να αποφασίσουν ποια θα ήταν καλύτερη για τις δικές τους πιθανότητες επανεκλογής στις εκλογές του 2022 στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανανίας-Βεστφαλίας, μεταξύ άλλων, και στη Βαυαρία και την Έσση το 2023 .

  Οι επιλογές για αυτούς, σύμφωνα με την Bild, φαίνεται να είναι δύο: Είτε ένα γρήγορο νέο ξεκίνημα στην αντιπολίτευση ή μία διελκυστίνδα με κυβερνητικές προοπτικές.

  3ο σενάριο: Η "Ένωση” τερματίζει πολύ πίσω από το SPD

  "Εάν συμβεί αυτό, δεν θα μείνει πέτρα στην Ένωση", προβλέπει στέλεχος της "Ένωσης” μιλώντας στην Bild.

  Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται ότι οι οπαδοί του επικεφαλής του CSU Μάρκους Ζέντερ θα "επιτεθούν”, ενώ οι οπαδοί του Λάσετ, με τη σειρά τους, θα κατηγορήσουν το CSU για την ήττα. Ο πολιτικός ερευνητής Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε αισθάνεται ακόμη και έναν "κίνδυνο πραξικοπήματος” σε βάρος του Λάσετ.

  "Δεν αποκλείω τελείως το ενδεχόμενο μιας ατμόσφαιρας πραξικοπήματος σε περίπτωση ενός πολύ άσχημου αποτελέσματος” δήλωσε στη Welt Am Sonntag.

  Tην περασμένη Τρίτη, μια έρευνα του Civey για λογαριασμό της"Augsburger Allgemeine" (σ.σ. εφημερίδα με έδρα το Augsburg της Βαυαρίας) έδειξε ότι το 66 % των Γερμανών πολιτών που ερωτήθηκαν δεν είδαν το Ζέντερ να στηρίζει επαρκώς στο Λάσετ.

  Σε περίπτωση ήττας, όμως, ο Λασέτ θα εκτοπίζοταν άμεσα από την πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με με πληροφορίες της Bild.

  Δημήτρης Κατσαγάνης

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ