Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Σεπ-2021 11:48

  ΙfW-Γερμανικές εκλογές: Πιο κριτικοί προς την Κίνα οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι

  Τι θα σήμαινε μια Πράσινη καγκελάριος στη Γερμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πιο επικριτική προς την Κίνα ενδέχεται να είναι η επόμενη Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στη Γερμανία (μετά τις αυριανές εκλογές), αν σε αυτήν συμμετάσχουν τα κόμματα των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (ή μόνο ένα από αυτά), καθώς τα προεκλογικά προγράμματα αμφοτέρων είναι επικριτικά προς τη χώρα, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW-Kiel).

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του εν λόγω think tank, σε περίπτωση συμμετοχής του FDP ή/και των Πρασίνων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτή θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πολιτική που είναι πιο επικριτική για την Κίνα.

  Επειδή τα εκλογικά τους προγράμματα είναι πιο λεπτομερή, πιο συγκεκριμένα και επίσης πιο κριτικά στις δηλώσεις τους για την Κίνα σε σχέση με εκείνα των τωρινών κυβερνώντων κομμάτων CDU / CSU και SPD.

  Οι Πράσινοι και το FDP, στα κυβερνητικά κόμματα στα εκλογικά τους προγράμματα επικρίνουν γενικά τη γεωστρατηγική προσπάθεια της Κίνας για εξουσία, παραβιάσεις ανθρώπινου και διεθνούς δικαίου και αθέμιτες πρακτικές εμπορίου και ανταγωνισμού, σύμφωνα με το γερμανικό think tank.

  Τα προγράμματα των παραπάνω κομμάτων περιέχουν πολυάριθμες δηλώσεις και αιτήματα που επηρεάζονται σημαντικά από τη σχέση με την Κίνα ή / και μπορούν να την επηρεάσουν, συχνά, χωρίς η Κίνα να αναφέρεται ρητά ως ο λόγος ή ο αποδέκτης αυτών των αιτημάτων. Ταυτόχρονα, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τονίζουν ότι η Κίνα, λόγω της οικονομικής και πολιτικής της σημασίας σε βασικά μελλοντικά ζητήματα, θα συνεχίσει να είναι σημαντικός συνεργάτης και διαπραγματευτικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

  Από πλευράς IfW, σημειώνεται πως στα προγράμματα του AfD και του LINKE υπάρχουν μόνο μερικές μεμονωμένες δηλώσεις σχετικά με την πολιτική που ασκεί η Κίνα.

  Δημήτρης Κατσαγάνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ