Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Σεπ-2021 10:39

  Ηandelsblatt-Γερμανία: Χωρίς να πάρουν το ΥΠΟΙΚ, δεν συμμετέχουν σε κυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι

  Ηandelsblatt-Γερμανία: Χωρίς να πάρουν το ΥΠΟΙΚ, δεν συμμετέχουν σε κυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χωρίς την τοποθέτηση του ηγέτη του Κρίστιαν Λίντνερ στο τιμόνι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να συμμετάσχει το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP – Φιλελεύθεροι) σε οποιαδήποτε κυβέρνηση των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

  Συγκεκριμένα, η Handelsblatt επισημαίνει πως για τον ηγέτη του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, αυτή η απαίτηση ισχύει ελαφρώς τροποποιημένη: "Υπουργός Οικονομικών ή τίποτα”.

  Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Λίντνερ "βρίσκεται στην άνετη θέση να υποδυθεί τον καγκελάριο. Χωρίς το κόμμα του, το FDP - με βάση τις δημοσκοπήσεις λίγο πριν από την ημερομηνία των εκλογών - ούτε μια συμμαχία "Τζαμάικα” (σ.σ. Χριστιανοδημοκρατών-Πράσινων-Φιλελευθέρων) ούτε ένας συνασπισμός "φανάρι” (σ.σ. Σοσιαλδημοκρατών -Πρασίνων -Φιλελευθέρων) δεν θα προέκυπτε.

  Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FDP (Allensbach), θα λάβει το 10,5% των ψήφων έναντι 10% το ακροδεξιό ΑfD, 16% που αναμένεται να λάβουν οι Πράσινοι, 25% το CDU και 26% οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)

  Με βάση αυτά τα ποσοστά αλλά και τα επικρατέστερα σενάρια τα οποία διακινούνται στη γερμανική πρωτεύουσα, το FDP θα μπορούσε να συμμετάσχει τόσο σε μία κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους όσο και σε μία κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (ακόμα και αν αναδειχθούν 2ο κόμμα) με τους Πράσινους, αν και οι ίδιοι οι ηγέτες των Φιλελευθέρων θα προτιμούσαν το δεύτερο ενδεχόμενο.

  Σημειώνεται πως το 2017, επιχειρήθηκε συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών -Πρασίνων -Φιλελευθέρων, αλλά οι διαδικασίες κατέρρευσαν, οδηγώντας σε νέα κυβέρνηση "Μεγάλου Συνασπισμού” (CDU-SPD) στις αρχές του 2018.

  Δημήτρης Κατσαγάνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ