Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 17:00

  Μασκ: Η έλλειψη ημιαγωγών είναι ένα "βραχυπρόθεσμο" πρόβλημα

  Μασκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η τρέχουσα κρίση ημιαγωγών θα έχει τελειώσει το επόμενο έτος.

  Ο δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το CNBC, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έλλειψη ημιαγωγών αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και όχι ένα μακροπρόθεσμο.

  "Υπάρχουν πολλά εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών που κατασκευάζονται και πιστεύω ότι θα έχουμε καλή ποσότητα μέχρι το επόμενο έτος", δήλωσε ο Μασκ σε μια ιταλική τεχνολογική εκδήλωση που μεταδόθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή.

  Ωστόσο ο Μασκ δεν διευκρίνισε σε ποια εργοστάσια ημιαγωγών αναφερόταν.

  Σημειώνεται πως οι εταιρείες Intel και TSMC έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ, αλλά η λειτουργία τους θα ξεκινήσει σε μερικά χρόνια.

  Ο Glenn O’Donnell, υψηλόβαθμο στέλεχος της Forrester, πιστεύει ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και το 2023.

  "Επειδή η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή και η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη, αναμένουμε ότι αυτή η έλλειψη θα διαρκέσει έως το 2022 και θα φτάσει μέχρι και το 2023", ανέφερε ο O’Donnell τον Απρίλιο.

  Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών είχε σημαντικό αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, αλλά ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει πληγεί ιδιαίτερα. Βαριά ονόματα του κλάδου, όπως η Ford, η Volkswagen και η Daimler αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή σε διάφορα εργοστάσια και να μειώσουν τους κατασκευαστικούς τους στόχους ως συνέπεια της έλλειψης ημιαγωγών.

  Αντίκτυπος στην Tesla

  Κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α' τρίμηνο, ο Μασκ είχε πει ότι η Tesla αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, προτού αναφερθεί στην έλλειψη ημιαγωγών.

  "Αυτό το τρίμηνο, και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να το παρατηρούμε στο β' και στο γ' τρίμηνο, υπήρξαν μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουμε ζήσει στη ζωή της Tesla - σε όλο το φάσμα των τμημάτων. Προφανώς, ο κόσμος έχει ακούσει για την έλλειψη ημιαγωγών, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα".

  Η συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners προέβλεψε αυτήν την εβδομάδα ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα κοστίσει στην αυτοκινητοβιομηχανία έσοδα ύψους 210 δισ. δολαρίων μόνο φέτος.

  "Φυσικά, όλοι ήλπιζαν ότι η κρίση των ημιαγωγών θα είχε μειωθεί περισσότερο μέχρι τώρα, αλλά δυσάρεστα γεγονότα όπως τα lockdown λόγω κορονοϊού στη Μαλαισία και τα συνεχή προβλήματα αλλού έχουν επιδεινώσει τα πράγματα", δήλωσε ο Mark Wakefield, υψηλόβαθμο στέλεχος της AlixPartners.

  Υπενθυμίζεται πως ο Μασκ είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η παραγωγή του προϊόντος Powerwall της Tesla, "υστερούσε" εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ