Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 13:48

  Προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες να μην υποτιμούν τους κινδύνους για τα επισφαλή δάνεια

  Προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες να μην υποτιμούν τους κινδύνους για τα επισφαλή δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποτιμούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, και οι οποίοι ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια αύξηση των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με την κορυφαία ρυθμιστική αρχή.

  Τα δύο τρίτα των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίσουν τον δανειακό κίνδυνο, συνυπολογίζουν μια χαμηλότερη πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις στον τομέα ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε σχέση με πριν από την πανδημία, ανέφερε ο Edouard Fernandez-Bollo, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

  "Ποιος μπορεί να το πιστέψει; Αυτό είναι εντελώς αντί-διαισθητικό”, ανέφερε σε συνέδριο την Παρασκευή.

  "Οι μετρήσεις κινδύνου που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν είναι πλέον κατάλληλες για χρήση σήμερα, διότι υποτιμούν τον κίνδυνο, επειδή προβάλλουν στην πραγματικότητα τη συνέχιση της στήριξης της πίστωσης που δίνεται από το κράτος, και αυτό δεν ισχύει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Τα μοντέλα κινδύνου βασίζονται σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας, που σημαίνει ότι έχουν συνυπολογίσει την απουσία αθέτησης πληρωμών στη διάρκεια της πανδημίας και "μηχανικά, χωρίς ίσως πραγματική μελέτη”, δήλωσε.

  Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους, τους πιθανούς κινδύνους όταν χορηγούν νέα δάνεια, προκειμένου να αποφύγουν τη συσσώρευση χρέους στο μέλλον, τόνισε ο Bollo.

  Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι ο κλάδος "βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο” και έχει αντιμετωπίσει την πανδημία, επίσης χάρη στα δημόσια μέτρα στήριξης, ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ