Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 14:00

  Τουρκία: Απροσδόκητη μείωση επιτοκίων στο 18% - Με ιστορικό χαμηλό αντιδρά η λίρα

  Τουρκία: Απροσδόκητη μείωση επιτοκίων στο 18% - Με ιστορικό χαμηλό αντιδρά η λίρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:18

  Η τουρκική κεντρική τράπεζα απροσδόκητα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, ρισκάροντας περαιτέρω μεταβλητότητα στη λίρα εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αποτυπώνοντας τη βαριά σκιά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

  Ειδικότερα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%.

  Όλοι εκτός ενός εκ των 23 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν ότι το ποσοστό των επιτοκίων θα παρέμενε στο 19%.

  Η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης και διαπραγματευόταν 1,2% χαμηλότερα, στις 8,706 έναντι του δολαρίου.

  Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 19,25% τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας την πραγματική απόδοση κάτω του μηδενός, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

  Αλλά ο διοικητής Sahap Kavcioglu, μετατόπισε το focus της πολιτικής στις αρχές Σεπτεμβρίου, στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώνεται περίπου 250 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

  Αυτή η αλλαγή της πολιτικής, μπορεί να είχε εμπνευστεί από το αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

  Ο πρόεδρος υποσχέθηκε φθηνό κόστος δανεισμού και χαμηλότερο πληθωρισμό από αυτόν τον μήνα, και το ενδεχόμενο μη "συμμόρφωσης”, θα κοστίσει στον κεντρικό τραπεζίτη τη θέση του.

  Ο Ερντογάν κηρύττει το ανορθόδοξο δόγμα ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι αυτά που αυξάνουν τις τιμές αντί να τις περιορίζουν.

  Η μείωση των επιτοκίων τώρα, ενέχει περαιτέρω αναταράξεις για τη λίρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 16% έναντι του δολαρίου από τις 20 Μαρτίου που ανέλαβε αυτός ο διοικητής.

  Οι επενδυτές άσκησαν σκληρή κριτική στην κεντρική τράπεζα που έσπευσε να αναιρέσει τη σύσφιξη της πολιτικής και άργησε να ανταποκριθεί στους κινδύνους, πιο πρόσφατα τον Αύγουστο του 2018, όταν η λίρα έχασε το ένα τέταρτο της αξίας της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ