Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 13:55

  Reuters: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για επίμονο πληθωρισμό, εξετάζει το τέλος του προγράμματος στήριξης

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον ήδη αναβαθμισμένο στόχο της Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την λήξη της αγοράς ομολόγων, αναφέρουν πηγές του Reuters.

  Η ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να λάβει απόφαση για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ τον Δεκέμβριο, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022-2023 μετά από τη φετινή ασυνήθιστη ανάκαμψη, καθώς η οικονομία επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.

  Αλλά οι συζητήσεις με οκτώ μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ έδειξαν ότι πολλοί, αν όχι όλοι, στη συνεδρίαση της 9-10 Σεπτεμβρίου, ήδη εκτιμούσαν ότι ο νέες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για τον πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023, ήταν πολύ χαμηλές.

  Τα στοιχεία έκτοτε έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κοντά ή υψηλότερα του στόχου για 2% στο επόμενο έτος, σε έναν πιθανό "πονοκέφαλο” για την ΕΚΤ, καθώς η πολιτική της βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφώνεται χαμηλότερα του στόχου της για τα επόμενα χρόνια.

  Οι πηγές του Reuters υπογράμμισαν τα προβλήματα στον εφοδιασμό που διήρκεσαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, οι ελλείψεις στο προσωπικό που εκτείνονται πέραν του τομέα της φιλοξενίας και μια σταθερή ροή μετρητών που διοχετεύεται στην οικονομία από ιδιωτικές αποταμιεύσεις και επίσημα προγράμματα τόνωσης -συμπεριλαμβανομένου και αυτό της ΕΚΤ.

  Οι περισσότερες πηγές συμφώνησαν ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός ήρθε να προστεθεί στις ήδη ισχυρές εκτιμήσεις για τερματισμό του ΡΕΡΡ αξίας 1,85 τρισ. Ευρώ, που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο Μάρτιο, αν και η συζήτηση μόλις άρχισε.

  Πολλά από τα στελέχη της ΕΚΤ ήταν ανοιχτοί ακόμη και σε προσωρινή αύξηση του όγκου του άλλου προγράμματος ομολόγων της, του Asset Purchase Programme, για να αποφευχθούν οι επιδράσεις από τον τερματισμό του ΡΕΡΡ.

  Κάποιοι δήλωσαν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα με το ενδεχόμενο το ΑΡΡ να "τρέχει” με υψηλότερο ποσό, για παράδειγμα στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως έναντι των 20 δισ. ευρώ τώρα, με την προϋπόθεση ότι θα είχε σαφή ημερομηνία λήξης.

  Άλλοι πιο συντηρητικοί, θεωρούν ότι τα 40 δισ. Ευρώ είναι πολλά, δεδομένου ότι η έκδοση κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να μειωθεί κατακόρυφα στο επόμενο έτος.

  Όλες οι πηγές δήλωσαν πως είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα για τις οικονομικές προοπτικές και τις επιπτώσεις της πολιτικής.

  Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν ότι ο υψηλότερος και για μεγαλύτερη διάρκεια πληθωρισμός, θα μεταφραζόταν σε ένα είδος διαρκών αυξήσεων των τιμών που στόχευε η τράπεζα, ειδικά επειδή η αύξηση των τιμών παραμένει χαμηλή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ