Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 11:30

  Η Νορβηγία αυξάνει τα επιτόκια - Πιθανή μία ακόμα αύξηση τον Δεκέμβριο, λέει η Κεντρική Τράπεζα

  Η Νορβηγία αυξάνει τα επιτόκια - Πιθανή μία ακόμα αύξηση τον Δεκέμβριο, λέει η Κεντρική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς την Πέμπτη όπως αναμενόταν και είπε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις καθώς θα ενταχθεί σε μια σύντομη αλλά αυξανόμενη λίστα χωρών που απομακρύνονται από το κόστος δανεισμού έκτακτης ανάγκης.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank αύξησε το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό μηδέν, όπως προέβλεψαν ομόφωνα αναλυτές σε έρευνα του Reuters και σύμφωνα με το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας.

  "Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση της επιτροπής για τις προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο διοικητής της Norges Bank Oeystein Olsen σε δήλωση.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δήλωσε ότι η πρόβλεψή της για τέσσερις ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του 2022, σε ποσοστό 1,25%, έγινε ακόμη πιο πιθανή.

  Η κορόνα της Νορβηγίας, ενισχύθηκε σε 10.0786 έναντι του ευρώ στις 8 το πρωί (GMT) από 10.1031 λίγο πριν από την ανακοίνωση.

  Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές το 2020 για να καταπολεμήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών των κατοικιών καθώς οι δανειολήπτες εκμεταλλεύτηκαν τις φτηνές πιστώσεις.

  Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες κατάργησε ωστόσο τους περισσότερους περιορισμούς και η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η επιχειρηματική έρευνα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας έδειξε αύξηση της δραστηριότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ