Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 21:52

  Πάουελ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία - Δεν έχει επιτευχθεί η μέγιστη απασχόληση

  Πάουελ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία - Δεν έχει επιτευχθεί η μέγιστη απασχόληση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:28

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την πλήρη ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, τόνισε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

  Ο Πάουελ σημείωσε πως η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ και τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στηρίζουν την πορεία προς την οριστική ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται. Όπως τόνισε, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξηση που εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί με αντιστοιχο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να κινηθεί προς τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι για την στήριξη της οικονομίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά μέλη της Federal Reserve πιστεύουν ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ πληροί ήδη τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο".

  "Πολλοί στην επιτροπή πιστεύουν ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση... Υποθέτω ότι κατά τη δική μου άποψη ο στόχος για ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην απασχόληση δεν έχει επιτευχθεί”, δήλωσε ο Πάουελ, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο γιατί δεν ελήφθη σήμερα απόφαση για το χρονοδιάγραμμα επιβράδυνσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων. 

  Επεσήμανε, πάντως, ότι η επίσημη ανακοίνωση σταδιακής επιβράδυνσης των αγορών ύψους 120 δισ. δολαρίων που πραγματοποιεί επί του παρόντος κάθε μήνα η Fed, θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Νοέμβριο. 

  Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε άλλωστε ότι τα μέλη της FOMC εκτιμούν πώς όσο παραμένει σε καλό δρόμο η ανάκαμψη, η σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα και να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους. 

  Όσον αφορά τα επιτόκια και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της επιτροπής ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022, νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσε τον Ιούλιο, με τρεις ακόμη αυξήσεις να ακολουθούν το 2023 και άλλες τρεις το 2024, ο Πάουελ τόνισε ότι δεν είναι τίποτα δεδομένο.

  Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η έναρξη μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων και ο ρυθμός με τον οποίο αυτό θα γίνει "δεν έχουν στόχο να αποτελέσουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων”.

  Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed η επικείμενη έκθεση για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, ο Πάουελ επεσήμανε ότι δεν κοιτά συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά περισσότερο τη "συσσωρευμένη πρόοδο".

  "Για μένα δεν απαιτείται μια εξαιρετική θετική έκθεση για την απασχόληση. Αρκεί μια αρκετά καλή έκθεση για την απασχόληση ώστε να θεωρήσω ότι ο στόχος έχει εκπληρωθεί. Άλλοι στην Επιτροπή, πολλοί στην Επιτροπή, πιστεύουν ότι ο στόχος έχει ήδη εκπληρωθεί. Άλλοι θέλουν να δουν περισσότερη πρόοδο”, σημείωσε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ