Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 21:36

  Τυνησία: Ο πρόεδρος πήρε εκτελεστικές εξουσίες - Οργισμένη η αντιπολίτευση καταγγέλλει "πραξικόπημα"

  Τυνησία: Ο πρόεδρος πήρε εκτελεστικές εξουσίες - Οργισμένη η αντιπολίτευση καταγγέλλει "πραξικόπημα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:18

  Η επίσημη εφημερίδα της Τυνησίας την Τετάρτη αποκάλυψε ότι εισήχθησαν νέοι κανόνες που επιτρέπουν στον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σαγέντ να εκδίδει νόμους μέσω προεδρικών διαταγμάτων και να καθορίζει την κρατική πολιτική, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την ανακοίνωση της προεδρίας ότι ο Σαγέντ έχει αναλάβει πάνω του τις εκτελεστικές εξουσίες της χώρας.

  Η επίσημη εφημερίδα όπου δημοσιεύονται όλοι οι νόμοι της Τυνησίας έδειξε μια νέα καταχώρηση που δίνει στον Σαγέντ το δικαίωμα έκδοσης "νομοθετικών κειμένων" με διάταγμα.

  Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση, προηγουμένως υπό τον πρωθυπουργό που λογοδοτούσε στο κοινοβούλιο, θα αναφέρεται στον πρόεδρο, ο οποίος θα ορίσει μέλη του υπουργικού συμβουλίου και θα καθορίσει την πολιτική κατεύθυνση και τις βασικές αποφάσεις του.

  Η προεδρία ανέφερε επίσης ότι οι δραστηριότητες του κοινοβουλίου θα παραμείνουν παγωμένες με τα μέλη να έχουν στερηθεί την ασυλία τους.

  Ο αρχηγός του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ennahda, το μεγαλύτερο στο βαθιά κατακερματισμένο κοινοβούλιο και μέλος διαδοχικών κυβερνητικών συνασπισμών, απέρριψε αμέσως τις ανακοινώσεις του Σαγέντ την Τετάρτη.

  Ο Ρασίντ Γκανουσί δήλωσε στο Reuters ότι η ανακοίνωση σήμαινε ακύρωση του συντάγματος και ότι το Ennahda, το οποίο είχε ήδη ανακηρύξει πραξικόπημα την επέμβαση του Σαγέντ στις 25 Ιουλίου, δεν θα το αποδεχθεί.

  Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην Καρδιά της Τυνησίας, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον Σαγέντ σε ένα tweet για τη διενέργεια ενός "προμελετημένου πραξικοπήματος". "Καλούμε σε εθνική ευθυγράμμιση κατά του πραξικοπήματος", δήλωσε ο αξιωματούχος Οσάμα αλ Χαλίφι.

  Ο Τυνήσιος πρόεδρος κατήγγειλε πριν μία εβδομάδα ότι η χώρα του "κυβερνάται από μια μαφία" στρέφοντας τα πυρά του σε πολιτικούς που κατηγορεί για διαφθορά και ισχυρίζεται ότι θέλει να πολεμήσει συγκεντρώνοντας στα χέρια του όλες τις εξουσίες τον Ιούλιο.

  "Δεν θα κάνω διάλογο με κλέφτες", πρόσθεσε.

  Την 25η Ιουλίου, ο Τυνήσιος πρόεδρος, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε τη λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για τριάντα ημέρες, πριν παρατείνει στις 24 Αυγούστου αυτά τα μέτρα "μέχρι νεοτέρας".

  Ο ίδιος ανακοίνωσε πριν δύο Σαββατοκύριακα το διορισμό "το συντομότερο δυνατόν" μιας νέας κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε μια επικείμενη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. "Η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια πολιτική θα εφαρμόσει. Στόχος είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λαού της Τυνησίας", είπε.

  Για αρκετές ημέρες δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης εικάζουν για μια επικείμενη ανακοίνωση μιας προσωρινής κυβέρνησης, ακολουθούμενη από μια αναθεώρηση του Συντάγματος, που πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί σε καθολική ψηφοφορία μέσω ενός δημοψηφίσματος, πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

  Νομικός συνταγματολόγος, ο Κάις Σάγεντ αυτοπαρουσιάζεται μετά την εκλογή του με μεγάλη πλειοψηφία στα τέλη του 2019 ως ο τελικός ερμηνευτής του Συντάγματος. Στηρίχθηκε στο άρθρο 80 που προβλέπει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση "επικείμενου κινδύνου" για την εθνική ασφάλεια, για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από ενάμιση μήνα.

  Πολλοί Τυνήσιοι υποδέχτηκαν τις κινήσεις του Σάγεντ με ενθουσιασμό καθώς, εξαγριωμένοι από την πολιτική τάξη, αναμένουν αποφασιστικές ενέργειες κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.

  Εντούτοις, αντίπαλοι, πολιτικά κόμματα, δικαστές και δικηγόροι εκφράζουν φόβους για μια "αυταρχική εκτροπή".

  Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, το μεγαλύτερο της Βουλής, το ως τότε κυβερνών κόμμα, και κύριος αντίπαλος του Σάγεντ, έχει διατυπώσει "την κατηγορηματική απόρριψή του" σε "οποιαδήποτε αναστολή εφαρμογής του Συντάγματος" ή σε "αλλαγή του πολιτικού συστήματος, πιθανώς μέσω ενός δημοψηφίσματος".

  Διαβάστε ακόμα:

  Σε κρίση η Μουσουλμανική Αδελφότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή - Πόσο ανθεκτική

  Τυνησία: Ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ καταγγέλει "μια μαφία που κυβερνά την Τυνησία"

  Αναστολή του Συντάγματος σχεδιάζει ο πρόεδρος της Τυνησίας - Τι αποκάλυψε σύμβουλός του

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ