Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 21:07

  Fed: Ξεκινά σύντομα το tapering - "Έδειξε" πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2022

  Fed: Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αντέχουν μια σοβαρή ύφεση - Τι έδειξαν τα stress test για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:39

  Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έστειλαν την Τετάρτη ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων τους, ενώ αναμένουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022, νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν τον Ιούνιο, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής όπου διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 0%-0,25%. 

  Με τον πληθωρισμό να "ανεβαίνει" και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει βελτίωση, η Fed είπε ότι "εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων".

  Υπενθυμίζεται ότι η Fed πραγματοποιεί αγορές ομολόγων αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, από πέρυσι το καλοκαίρι όταν έλαβε έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Ωστόσο, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών, η Fed δεν έδωσε ούτε σήμερα σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταθέτοντας ουσιαστικά την όποια ανακοίνωσε για μια από τις εναπομείνασες συνεδριάσεις της για φέτος, στις 2-3 Νοεμβρίου ή στις 14-15 Δεκεμβρίου.

  Στις αναθεωρημένες προβλέψεις, πάντως, η Fed "βλέπει" την πρώτη αύξηση επιτοκίων το επόμενο έτος, καθώς και τρεις ακόμη αυξήσεις το 2023 και άλλες τρεις 2024, με το επιτόκιό της να διαμορφώνεται τελικά στο 1,8%.

  Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεσμεύεται και πάλι να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να υποστηρίξει την αμερικανική οικονομία σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, με απώτερο σκοπό την επίτευξη των μέγιστων στόχων απασχόλησης και σταθερότητας τιμών.

  Όπως σημειώνει, με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού και την ισχυρή πολιτική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται. Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει επιβραδύνει την ανάκαμψη. 

  Επίσης, τονίζει ότι ο πληθωρισμός είναι αυξημένος, γεγονός που οφείλεται όμως σε μεγάλο βαθμό σε πρόσκαιρους παράγοντες. 

  Η FOMC επισημαίνει ότι οι συνολικές οικονομικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή χρημάτων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

  Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Η πρόοδος των εμβολιασμών πιθανότατα θα συνεχίσει να μειώνει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν.

  Η Ομοσπονδιακή Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed επισημαίνει ότι συνεχίζει να επιδιώκει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό κοντά στο 2% μακροπρόθεσμα. Δεδομένου όμως ότι ο πληθωρισμός κινούνταν επίμονα κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, θα επιδιώξει να επιτύχει πληθωρισμό μετρίως υψηλότερο του 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε θα επιτευχθεί μέσος πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες να σταθεροποιηθούν στο επίπεδο του 2%.

  Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα διατηρήσει την προσαρμοστική τάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα. 

  Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 0%-0,25% και αναμένει ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθούν σε αυτό το εύρος έως ότου οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αγγίξουν τον στόχο της για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει επίσης τον στόχο. 

  Αναφέρει, ωστόσο, ότι η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο από τον περασμένο Δεκέμβριο και εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί ένας μετριοπαθής ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. 

  Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα μακροοικονομικά στοιχεία και δήλωσε διατεθειμένη να προσαρμόσει την νομισματική της πολιτική εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ