Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Σεπ-2021 16:20

  Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος υπόσχεται ότι θα λογοδοτήσουν όποιοι "ενεργούν εκτός ορίων" στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

  Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος υπόσχεται ότι θα λογοδοτήσουν όποιοι "ενεργούν εκτός ορίων" στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι όποιος "ενήργησε εκτός ορίων" στην εκστρατεία του κατά των παράνομων ναρκωτικών ουσιών θα λογοδοτήσει με βάση την εθνική νομοθεσία, ενώ φάνηκε να απορρίπτει την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

  Ο Ντουτέρτε δήλωσε αργά χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την αστυνομία να αξιολογήσουν την εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας πάνω από 6.100 ύποπτοι έμποροι ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί από το 2016. Ακτιβιστές λένε ότι χιλιάδες περισσότεροι, κυρίως χρήστες ή βαποράκια, σκοτώθηκαν από μυστηριώδεις ενόπλους.

  "Αυτοί που θα βρεθεί ότι έχουν ενεργήσει εκτός των ορίων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου", ανέφερε ο Ντουτέρτε σε μήνυμά του μέσω βιντεοκλήσης στην ετήσια συνέλευση.

  Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγόρησε τον Ντουτέρτε ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα για να πιστέψει ότι η κυβέρνησή του ερευνά τις δολοφονίες αυτές, σημειώνοντας ότι από τους χιλιάδες φόνους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών μόνο μία περίπτωση οδήγησε σε καταδίκη από δικαστήριο.

  Ο Ντουτέρτε δεν έκανε καμία αναφορά στην επίσημη έρευνα για πιθανά εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, που εγκρίθηκε από δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, αν και φάνηκε να απορρίπτει την έξωθεν ανάμειξη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  "Πρόσφατα οριστικοποιήσαμε με τα Ηνωμένα Έθνη το Κοινό μας Πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι ένα μοντέλο για μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ των κυρίαρχου Μέλους και των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε. "Η ουσιαστική αλλαγή, για έχει διάρκεια, πρέπει να προέλθει εκ των έσω. Η επιβολή της βούλησης κάποιου σε κάποιον άλλον –ανεξάρτητα από το πόσο ευγενείς είναι ο προθέσεις—ποτέ δεν λειτούργησε στο παρελθόν. Και ποτέ δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον".

  Η κυβέρνηση του Ντουτέρτε είπε την περασμένη ότι δεν θα συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ούτε θα επιτρέψει την είσοδο ερευνητών στις Φιλιππίνες. Ο Ντουτέρτε και οι αρχηγοί της αστυνομίας έχουν πει ότι οι δολοφονίες έγιναν σε νόμιμη άμυνα και η κυβέρνησή του επιμένει ότι το ΔΠΔ δεν έχει κανένα δικαίωμα ανάμειξης στις υποθέσεις της χώρας.

  Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο ίδιος ο Ντουτέρτε υποκινεί την αιματηρή βία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και κατηγορούν την αστυνομία για τη δολοφονία άοπλων υπόπτων σε μεγάλη κλίμακα. Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, η αστυνομία εκτέλεσε υπόπτους με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που η αστυνομία διαψεύδει.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ