Τρίτη, 21-Σεπ-2021 13:40
Συμφωνία ΑUKUS: Ο αντίκτυπος στη Νότια Σινική Θάλασσα και οι επόμενες κινήσεις του Πεκίνου

Η ένταση στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού θα συνεχίσει να κλιμακώνεται μετά την καταγγελία της συμφωνίας από πλευράς Κίνας, δήλωσε αναλυτής της Eurasia Group στο CNBC, κάνοντας εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.
"Δεδομένων των διακυβευμάτων για την ασφαλεία στην περιοχή, θα πίστευε κανείς ότι θα επικρατούσε η σύνεση", τόνισε ο Άλι Γουίν, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις το "παιχνίδι" της στρατιωτικής ισορροπίας δυνάμεων έχει ανοίξει πάλι.
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία AUKUS βάσει της οποίας η Καμπέρα θα αποκτήσει πυρηνικα υποβρύχια, που θα επιτρέψουν στον Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να αντιμετωπίζει τυχόν προκλήσεις των κινεζικών πυρηνικών υποβρυχίων στην περιοχή.
Συνάπτοντας συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία ακύρωσε μια άλλη συμφωνία για την αγορά υποβρυχίων από τη Γαλλία, προκαλώντας διπλωματική κρίση, αφού το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από Ουάσιγκτον και Καμπέρα για διαβουλεύσεις επί του θέματος.
Παράλληλα, η Κίνα κατήγγειλε τη συμφωνία, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν να αναφέρει πως "η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών".
Ο ίδιος κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι επιδεικνύουν "ψυχροπολεμική νοοτροπία" και ότι χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς.
Μιλώντας στο CNBC, ο Γουίν τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό η "στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων" στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού "κινείτο υπέρ του Πεκίνου". Ωστόσο, εκτίμησε πως με τη συμφωνία AUKUS το Πεκίνο θα αρχίσει να χάνει τα πλεονεκτήματά του σε αυτό το θέμα.
Ο νέος στόλος πυρηνικών υποβρυχίων θα παραδοθεί στην Αυστραλία πιθανώς της δεκαετία του 2030, εκτίμησε ο Γουίν.
Στο μεσοδιάστημα, η Κίνα πρόκειται να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, σύμφωνα με τον ίδιο.
"Μπορούμε να περιμένουμε ότι το Πεκίνο θα επιταχύνει τις προσπάθειές του να εκσυγχρονιστεί στρατιωτικά, ως απάντηση στη συμφωνία AUKUS", υπογράμμισε ο Γουίν.
"Το ερώτημα είναι τι θα πετύχει η Κίνα σε αυτήν τη δεκαετία", είπε ο ίδιος. "Και, επιπλέον, ποια θα είναι η συμβολή των πυρηνικών υποβρυχίων στην αμυντική αποτρεπτική ικανότητα της Αυστραλίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 - και έπειτα".
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έναν τεράστιο υδάτινο όγκο που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 1.200 μιλίων από την κινεζική ενδοχώρα. Η θάλασσα καλύπτει μια τεράστια έκταση 1,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων και συνορεύει με οκτώ χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Κίνα είχε αψιμαχίες και με άλλες χώρες σχετικά με αυτές τις διεκδικήσεις της επί της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Οι άλλοι διεκδικητές της πλούσιας σε πόρους υδάτινης οδού είναι οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.
Οι ΗΠΑ δεν διεκδικούν κάποιο τμήμα της συγκεκριμένης θάλασσας ως δικό τους, αλλά από καιρό προωθούν την "ελεύθερη ναυσιπλοΐα" στην περιοχή, ενώ έχει κατηγορήσει το Πεκίνο για στρατιωτικοποίησήτης.
Ο Γούιν της Eurasia δήλωσε ότι είναι "λίγες οι πιθανότητες" να προκληθεί κρίση στη Νότια Σινική Θάλασσα, ωστόσο οι εξελίξεις με την AUKUS "αυξάνουν την πίεση και τον κίνδυνο ενός λάθους".
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο καθηγητής Μάικλ Κλαιρ, ο οποίος μιλώντας στο CNBC προειδοποίησε ότι η εταιρική σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας μπορεί να μην είναι "o δρόμος προς την ειρήνη και τη σταθερότητα" στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού.
"Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώνονταν και πριν τη συμφωνία. Υπήρχαν εντάσεις για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υπήρχε εμπλοκή του αμερικανικού Πολμεικού Ναυτικού σε αυτές τις περιοχές, η Κίνα απάντησε με τον ίδιο τρόπο - έτσι έχουμε αύξηση της έντασης σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ασία", δήλωσε ο Κλαιρ στο CNBC.
Διαβάστε ακόμη:
- AUKUS: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν την "αλληλεγγύη" τους στη Γαλλία έναντι των ΗΠΑ
- Αυστραλία-AUKUS: Η Καμπέρα λέει ότι ήταν "ειλικρινής" με τη Γαλλία ενώ η κρίση συνεχίζεται