Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 18:59

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε για άλλους έξι μήνες την αποστολή του στο Αφγανιστάν

  Αφγανισταν σημαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε σήμερα για έξι μήνες, έως τη 17η Μαρτίου 2022, την πολιτική αποστολή του στο Αφγανιστάν, με ένα ψήφισμα στο οποίο ζητεί επίσης από τους Ταλιμπάν μια "κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική" καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή.

  Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, επιμένει για τη "σημασία να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική" ζητώντας παράλληλα μια "πλήρη, ίση και σημαντική συμμετοχή των γυναικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων".

  Το κείμενο συνέταξαν η Εσθονία και η Νορβηγία, η οποία χαιρέτισε αμέσως το "ενιαίο μήνυμα" του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο, ένα ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε ελεύθερη κυκλοφορία για τους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είχε συγκεντρώσει μόνο 13 ψήφους, καθώς η Ρωσία και η Κίνα τήρησαν αποχή.

  Στο ψήφισμά του το ΣΑ υπογραμμίζει "τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίζει να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν".

  Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης "την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν" και επιβεβαιώνει "τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας" στη χώρα.

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ταλιμπάν δεν εναντιώθηκαν στην παράταση της αποστολής του ΟΗΕ.

  "Είναι αναγκασμένοι να είναι πιο ευέλικτοι" και "είναι πιο πραγματιστές" από το προηγούμενο πέρασμά τους από την εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του '90, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας ειδικός για το θέμα στον ΟΗΕ. "Οι Ταλιμπάν έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ και είναι ο δικός μας μοχλός" πίεσης προκειμένου να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους, λέει στο AFP.

  Τα μέλη του ΣΑ ζητούν τέλος στο ψήφισμά τους από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τους ενημερώνει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις δραστηριότητες της αποστολής του οργανισμού στη χώρα αυτή (Manua) κάθε δύο μήνες έως τα μέσα Μαρτίου, και να τους παρουσιάσει μια γραπτή έκθεση έως την 31η Ιανουαρίου για το μέλλον της αποστολής της ΟΗΕ "υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και εξελίξεων ασφαλείας".

  Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστεία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέμειναν πως ο ΟΗΕ και οι περίπου 2.000 εκπρόσωποί του στο Αφγανιστάν πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στη χώρα ώστε να μπορέσουν να αναφέρουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ