Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 12:31

  Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ σε διαβουλεύσεις για την αντικατάσταση των διατραπεζικών επιτοκίων

  Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ σε διαβουλεύσεις για την αντικατάσταση των διατραπεζικών επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μελετά τρόπους για να αντικαταστήσει το τοπικό διατραπεζικό επιτόκιο, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, καθώς προσπαθεί να καλύψει τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές που έχουν ζητήσει χρόνο για τέτοιου είδους δείκτες μετά από τις προσπάθειες των τραπεζών να εκμεταλλευτούν τυχόν κενά.

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν πιθανές αντικαταστάσεις για το EIBOR - το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς των Εμιράτων που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση χρηματοπιστωτικών μέσων στο κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Κόλπου - και έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με εμπορικές τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν τρεις πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

  Το Libor και άλλα παρόμοια επιτόκια αναφοράς τύπου "IBOR" βασίζονται σε εισηγήσεις από τράπεζες για το πόσο θα κοστίσει ο δανεισμός χρημάτων μεταξύ τους. Αυτά τα επιτόκια χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τόκων για διάφορους τύπους χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως ομόλογα και δάνεια.

  Η ευρεία χρήση τέτοιων επιτοκίων προορίζεται να λήξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν να τα αντικαταστήσουν με εναλλακτικά κριτήρια αναφοράς μετά από ένα σκάνδαλο παγκόσμιων παραπλανητικών επιτοκίων που άρχισε να εκτυλίσσεται εδώ και περίπου 10 χρόνια.

  Η διαδικασία των ΗΑΕ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

  Η πηγή μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς η διαδικασία αντικατάστασης του EIBOR δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια.

  Οι διαβουλεύσεις στα ΗΑΕ πραγματοποιούνται καθώς η χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με τα διεθνή πρότυπα σε πτυχές όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι κυρώσεις και επιδιώκει να ενισχύσει το καθεστώς της ως εμπορικού κόμβου της Μέσης Ανατολής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ