Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 10:16

  "Στεγνώνουν" οι τράπεζες του Αφγανιστάν και η μόνη τους ελπίδα είναι... οι Ταλιμπάν

  "Στεγνώνουν" οι τράπεζες του Αφγανιστάν και η μόνη τους ελπίδα είναι... οι Ταλιμπάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τράπεζες του Αφγανιστάν έχουν ξεμείνει από δολάρια και ίσως χρειαστεί να κλείσουν τις πόρτες τους σε πελάτες, εκτός εάν η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απελευθερώσει κονδύλια σύντομα, δήλωσαν τρία άτομα με άμεση γνώση του θέματος, που μίλησαν στο Reuters.

  Η συρρίκνωση διαθεσιμότητας μετρητών απειλεί να ανατρέψει την ήδη πληγωμένη οικονομία της χώρας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που αποστέλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κεντρική τράπεζα της Καμπούλ και που φτάνουν στους Αφγανούς μέσω τραπεζών.

  Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι η μείωση ροής δολαρίων θα μπορούσε να φουσκώσει το κόστος των τροφίμων ή του ηλεκτρικού ρεύματος και να δυσκολέψει την αγορά των εισαγωγών, προκαλώντας αύξηση της φτώχειας για τους Αφγανούς.

  Αν και η ταμειακή κρίση διαρκεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι τράπεζες της χώρας τις τελευταίες ημέρες έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει τις ανησυχίες τους στη νέα κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, ανέφεραν δύο από τις πηγές του Reuters. Οι τράπεζες έχουν ήδη αντισταθμίσει τις υπηρεσίες και έχουν επιβάλει εβδομαδιαία όρια πληρωμής 200 δολαρίων εν μέσω μιας προσπάθειας εξοικονόμησης, με μεγάλες ουρές έξω από υποκαταστήματα καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προμηθευτούν δολάρια.

  Οι δυσκολίες της κεντρικής τράπεζας, της οποίας τα συναλλαγματικά αποθέματα πάγωσαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει τους Αφγανούς.

  Οι τράπεζες έχουν προσφύγει στην κεντρική τράπεζα τις τελευταίες ημέρες για να απελευθερώσουν την προσφορά δολαρίων. Αλλά δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση στα αιτήματά τους και ανησυχούν ότι τα θησαυροφυλάκια της κυβέρνησης, στο προεδρικό μέγαρο και τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής τράπεζας, είναι άδεια και συνεπώς δεν είναι σε θέση να βοηθήσει.

  "Μας μένει ρευστότητα μόνο για πληρωμές λίγων ημερών", είπε ένας από τους ανθρώπους με άμεση γνώση του θέματος. "Εάν η κυβέρνηση δεν αντιδράσει αμέσως στην κατάσταση, θα υπάρξουν διαδηλώσεις και βία". 

  Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του την Τετάρτη, ο εν ενεργεία διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι σταθερές. "Οι τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς", είπε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες συνήθως κρατούν το 10% του κεφαλαίου τους ως μετρητά και ότι αυτές στο Αφγανιστάν, κατά μέσο όρο, κατέχουν το 50% ως μετρητά.

  Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προέτρεψε τους Αφγανούς να χρησιμοποιήσουν το τοπικό νόμισμα. Δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία μετρητών που είπε ότι ήταν μέρος μιας αποστολής εκατομμυρίων δολαρίων και ράβδων χρυσού που ανακτήθηκαν από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους.

  Ζοφερή εικόνα

  Ανώτεροι διεθνείς αξιωματούχοι που επέβλεπαν την αφγανική οικονομία παρουσίασαν μια πιο ζοφερή εικόνα σε μια εμπιστευτική έκθεση που γράφτηκε τις τελευταίες ημέρες και εστάλη σε οργανώσεις βοήθειας.

  "Η κρίση ρευστότητας... έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχει σταματήσει τη ροή χρημάτων και αγαθών", ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην έκθεση που είδε το Reuters, προειδοποιώντας ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο εάν η τραπεζική κρίση αντιμετωπιστεί λανθασμένα. "Πολλές επιχειρήσεις... αδυνατούν να πληρώσουν... προμηθευτές και πολλοί έμποροι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διεθνείς πληρωμές... για την εισαγωγή τροφίμων. Οι ΜΚΟ... δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους".

  Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα μετρητά πρέπει να αποδεσμεύσει η κυβέρνηση. "Οι Ταλιμπάν κληρονόμησαν μια κεντρική τράπεζα με εξαντλημένα αποθέματα σε δολάρια και αφγάνι", αναφέρεται στην έκθεση.

  Ορισμένες τράπεζες ξαφνιάστηκαν όταν η κεντρική τράπεζα φάνηκε να έχει λιγότερα δολάρια καθώς έπεφτε στους Ταλιμπάν η Καμπούλ, καθώς είχαν αντιληφθεί ότι είχε σημαντικά αποθέματα δολαρίων στα θησαυροφυλάκια της, ανέφεραν τρεις πηγές που μίλησε το Reuters.

  Η ταχύτητα της νίκης των Ταλιμπάν, που επισπεύστηκε από την τελική απόσυρση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, τους αιφνιδίασε περαιτέρω και έθεσε σε κίνδυνο τις πιθανότητες ομαλής μετάβασης.

  Ο Ατζμάλ Αχμάντι, ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που εγκατέλειψε τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα ότι σχεδόν ολόκληρο το ποσό των περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας κρατούνται στο εξωτερικό. Δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλιο.

  Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ δήλωσε ότι ο εκδιωχθείς πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά και μάλιστα ότι έπρεπε να αφήσει πίσω του κάποια χρήματα, καθώς δεν χωρούσαν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

  Ο Γκάνι αρνήθηκε την κατηγορία.

  Οι δωρητές έχουν προσφέρει περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν, όπου η φτώχεια και η πείνα έχουν εκτοξευθεί από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν και η ξένη βοήθεια έχει εξαντληθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ