Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 09:45

  Βρετανία: Βουλευτές καλούν την Τράπεζα της Αγγλίας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

  Βρετανία: Βουλευτές καλούν την Τράπεζα της Αγγλίας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν χθες, Τετάρτη, την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων στην πράσινη οικονομία και της τιμωρίας των τραπεζών που χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

  Η διακομματική παρέμβαση της ομάδας των 51 βουλευτών γίνεται πριν από την πραγματοποίηση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Γλασκόβη της Σκωτίας και ακολουθεί μία πρόσφατη επέκταση της αρμοδιότητας της BoE, ώστε να διασφαλιστεί πως η αναφερόμενη τράπεζα βοηθάει στην επίτευξη των στόχων της βρετανικής κυβέρνησης για το κλίμα.

  Σε μία επιστολή τους προς τον διοικητή της τράπεζας Άντριου Μπέιλι, την οποία έχει διαβάσει το Reuters, οι βουλευτές αναφέρονται στην ανάγκη που υπάρχει να κάνει περισσότερα, καθώς ο χρηματοοικονομικός τομέας, τον οποίο ο Μπέιλι ρυθμίζει, υποτιμολογεί τον κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα και δεν δαπανώνται αρκετά χρήματα για την πράσινη χρηματοδότηση.

  "Με τις ορθές αποφάσεις πολιτικής, η τράπεζα μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση και την κατάλληλη διάθεση ιδιωτικών κεφαλαίων για να βοηθήσει στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων, παρέχοντας κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενθαρρύνοντας την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις πράσινες υποδομές", ανέφερε η επιστολή.

  Ειδικότερα, η ίδια ομάδα βουλευτών ανέφερε ότι η BoΕ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πράσινο δανεισμό, μέσω της διάθεσης φθηνότερων πιστώσεων σε τράπεζες υπό όρους, για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υλοποιούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Η BoE θα πρέπει επίσης, να εισαγάγει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο υψηλότερος κίνδυνος του δανεισμού στον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα αντανακλάται στις κανονιστικές ρυθμίσεις και να ασκήσει πίεση ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να εναρμονιστεί με τους στόχους για το κλίμα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ