Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 22:24

  Μπαρτς: Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν είναι εμπόδιο για συνασπισμό με SPD και Πράσινους

  Μπαρτς: Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν είναι εμπόδιο για συνασπισμό με SPD και Πράσινους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους λόγω της στάσης του κόμματός του απέναντι στο ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου τη Αριστεράς (Die Linke) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Ντίτμαρ Μπαρτς.

  "Δεν θα δημιουργηθεί ποτέ μια τέτοια κατάσταση στην οποία θα θέσουμε την έξοδο του ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για μια συμμαχία με το SPD και τους Πράσινους. Εξάλλου, το 1998 οι Πράσινοι ζητούσαν στο πρόγραμμά τους τη διάλυση του ΝΑΤΟ, εν τούτοις συγκυβέρνησαν (με το SDP)", δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Augsburger Allgemeine".

  Ο Μπαρτς τάχθηκε όμως ρητώς κατά της αύξησης των αμυντικών δαπανών. "Αυτό που δεν θα συμβεί με εμάς - και το λέω πολύ καθαρά - είναι η συνέχιση μιας αμυντικής πολιτικής η οποία αποσκοπεί στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2%, στην επίτευξη δηλαδή του στόχου του ΝΑΤΟ, να δοθούν επομένως 80 δισεκατομμύρια για την άμυνα".

  Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς έχει καταστήσει σαφές αρκετές φορές ότι η δέσμευση για το ΝΑΤΟ είναι γι' αυτόν ένα ουσιαστικό σημείο διαπραγμάτευσης για έναν μελλοντικό συνασπισμό. "Όποιος θέλει να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη στη Γερμανία πρέπει να δεσμευτεί σαφώς υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, υπέρ της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και υπέρ της χρησιμότητας του ΝΑΤΟ για την άμυνά και την ασφάλειά μας", είπε, για παράδειγμα, στην εφημερίδα του Βερολίνου "Tagesspiegel".

  Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ αποστασιοποιήθηκε επίσης πρόσφατα σαφώς από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) εξαιτίας των θέσεών της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Θέλω μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση της οποίας η καρδιά να χτυπά ευρωπαϊκά και να αναλαμβάνει την ευθύνη η οποία της αναλογεί στον κόσμο. Αν μεμονωμένα κόμματα δεν το θέλουν αυτό, τότε έρχονται σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος, το οποίο μας επιβάλλει να αναλάβουμε την ευθύνη μας για την εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο και την οικοδόμηση της κοινής Ευρώπης. Και σε αυτά τα θέματα η Αριστερά έχει μπεί στο περιθώριο τις τελευταίες εβδομάδες", δήλωσε στη εφημερίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung.

  Ο Μπαρτς επέκρινε όμως σήμερα έντονα την Πράσινη υποψήφια καγκελάριο για τις δηλώσεις αυτές. "Η κυρία Μπέρμποκ αντιγράφει ξανά, αυτήν την φορά του Χριστιανοδημοκράτες", είπε στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND). "Ως ηγέτης των Πρασίνων, θα πρέπει να ακούγεται ως ηγέτης των Πρασίνων και όχι ως λογοκλόπος Χριστιανοδημοκρατών και Χρισταινοκοινωνιστών ευρισκομένων σε κατάσταση πανικού", τόνισε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ