Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 16:05

  Βρετανία: Η διαμάχη με τη Valneva δεν θα έχει επιπτώσεις στη χορήγηση εμβολίων

  Valneva
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η διαμάχη ανάμεσα στη Βρετανία και τη γαλλική εταιρία Valneva για τα εμβόλια είναι ένα εν εξελίξει εμπορικό θέμα και δεν θα έχει επιπτώσεις στις προμήθειες εμβολίων στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

  "Πρόκειται για ένα εν εξελίξει εμπορικό θέμα ως εκ τούτου περιορίζομαι ελαφρώς στο τι μπορώ να πω", είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

  "Η MHRA [η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων] δεν έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Valneva. Τα σχόλια της εταιρίας δεν θα έχουν επιπτώσεις στις προμήθειές μας εμβολίων και δεν αποτελούσαν μέρος της χορήγησης εμβολίων [που έχουμε προγραμματίσει για] το φθινόπωρο και τον χειμώνα", είπε ο εκπρόσωπος.

  Η βρετανική κυβέρνηση "αναίρεσε" το συμβόλαιό της για 100 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου κατά της Covid-19 του γαλλοαυστριακού φαρμακευτικού εργαστηρίου Valneva.

  "Το συμβόλαιο περιλαμβάνει μία ρήτρα που επιτρέπει στη βρετανική κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτό. [Η βρετανική κυβέρνηση] υποστηρίζει επιπλέον πως η Valneva δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, κάτι το οποίο η Valneva αμφισβητεί έντονα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, που έχει την έδρα της κοντά στη Νάντη (δυτική Γαλλία), χωρίς να αναφέρεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

  Η βιοτεχνολογική εταιρία αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 με απενεργοποιημένο ιό, μια πιο κλασική τεχνολογία από αυτήν του αγγελιοφόρου RNA που χρησιμοποιείται κυρίως για τα εμβόλια κατά της γρίπης κάθε χρόνο.

  Το εργαστήριο είχε υποβάλει τον Αύγουστο αίτηση έγκρισης στις βρετανικές αρχές υγείας για το υποψήφιο εμβόλιό της, το VLA2001.

  "Η Valneva εργάστηκε ακούραστα και επένδυσε το μάξιμουμ των ικανοτήτων της, στη συνεργασία της" με τη βρετανική κυβέρνηση, "κυρίως δεσμεύοντας σημαντικούς πόρους και επιδεικνύοντας μια πολύ ισχυρή εμπλοκή προκειμένου να ανταποκριθεί στις παραγγελίες για εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές", αναφέρει η εταιρία.

  Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υποστήριξε τη Valneva δίνοντάς της παραγγελία: κατ' αρχάς για 60 εκατομμύρια δόσεις και στη συνέχεια για 40 εκατ. επιπλέον δόσεις για την περίοδο 2021-2022.

  Η χώρα αυτή "απάντησε πρώτη, σε μεγάλο μέρος χωρίς αμφιβολία επειδή είμαστε ήδη εγκατεστημένοι εκεί και επίσης επειδή είχαν πιστέψει αμέσως στο εμβόλιό μας. Ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν και μας έκαναν μια δομημένη πρόταση βοήθειας. Ανέλαβαν όλους τους κινδύνους για το πρόγραμμα", είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ο Φρανκ Γκριμό, γενικός διευθυντής της Valneva σε συνέντευξη προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

  Στα τέλη Αυγούστου, η εταιρία είχε πει πως, στη βάση δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης, ελπίζει ότι θα "έχει ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%".

  Υπενθυμίζει σήμερα πως τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 3 --που προορίζονται να αποδείξουν την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας πριν από την κυκλοφορία της στην αγορά-- αναμένονται στις αρχές του τετάρτου τριμήνου.

  Τα αποτελέσματα αυτά "θα είναι μέρος της σταδιακής υποβολής του φακέλου αίτησης άδειας υπό όρους του VLA2001 στη βρετανική υπηρεσία υγείας. Υπό την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων της φάσης 3 και της έγκρισης από την υπηρεσία αυτή", "η Valneva πιστεύει πως μια αρχική έγκριση κυκλοφορίας του VLA2001 θα μπορούσε να εξασφαλιστεί στα τέλη του 2021".

  Ο όμιλος αναφέρει πως "συνεχίζει να είναι πλήρως δεσμευμένος στην ανάπτυξη" του υποψήφιου εμβολίου του και πως "θα αυξήσει τις προσπάθειές του μαζί με άλλους ενδεχόμενους πελάτες προκειμένου να διασφαλίσει πως το εμβόλιό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της πανδημίας".

  Στα τέλη Αυγούστου, ο Φρανκ Γκριμό είχε δηλώσει επίσης πως συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση "εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη".

  Μετά την ανακοίνωση της εταιρίες, οι μετοχές της Valneva στο γαλλικό χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση 35%.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Το Λονδίνο ακύρωσε τη συμφωνία με Valneva για εμβόλια κατά του κορονοϊού - "Βουτιά" 40% για τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ