Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 16:36

  EcoFin: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να στηρίζουν επενδύσεις και ρεαλιστικές μειώσεις χρέους

  EcoFin: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να στηρίζουν επενδύσεις και ρεαλιστικές μειώσεις χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, που βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης, θα πρέπει να έχουν στόχο τη στήριξη των επενδύσεων στην μετά τον κορονοϊό εποχή και ταυτόχρονα να επιτρέπουν πιο ρεαλιστικές μειώσεις των τεράστιων χρεών ορισμένων χωρών, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα συζητήσεις, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου του Eurogroup που πραγματοποιείται στην πόλη Μπιρντό πριν Κράνιου στη Σλοβενία, σχετικά με τον τρόπο τροποποίησης των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να εναρμονίζονται καλύτερα, αφού αρχίσει εκ νέου η εφαρμογή τους το 2023, στην μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα.

  "Θα χρειαστεί μια διαδικασία μείωσης του χρέους που θα είναι ρεαλιστική για όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την αναγκαία στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο.

  Οι δημοσιονομικοί κανόνες, που θέτουν όρια στον δανεισμό των κυβερνήσεων για την προστασία του ευρώ, έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευχέρεια στην αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Οι συζητήσεις για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων είναι πιθανό να διαρκέσουν έως και το επόμενο έτος, αλλά ήδη εμφανίζονται ορισμένα σημεία σύγκλισης, όπως η ανάγκη προστασίας των επενδύσεων, που συνήθως αποτελούν το πρώτο "θύμα” των περικοπών δαπανών κατά τη διάρκεια κρίσεων.

  "Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που συνέβη στην προηγούμενη κρίση όταν οι δημόσιες επενδύσεις από έτος σε έτος σχεδόν μηδενίστηκαν”, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος.

  "Αυτό δεν πρέπει να συμβεί τα επόμενα χρόνια και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο αύριο θα έχουμε μια συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες που σχετίζονται με τις επενδύσεις”, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η επίτευξη συναίνεσης επί των αλλαγών θα απαιτήσει "μεγάλη προσπάθεια”.

  Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να δοθεί στις "πράσινες" επενδύσεις, που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 της Ευρώπης με στόχο να μηδενιστούν έως το 2050. Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τύχουν ειδικής αντιμετώπισης, ενώ υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο ακόμη και για εξαίρεσή τους από τη διαδικασία υπολογισμού του ελλείμματος. 

  Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε κατά την προσέλευσή του στις συνομιλίες ότι είναι μια ιδέα που αξίζει να συζητηθεί.

  Έλλειψη εμπιστοσύνης

  Οι συνομιλίες όσον αφορά την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, πάντως, δεν αναμένεται ότι θα είναι εύκολες, καθώς πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των παραδοσιακά πιο εύρωστων οικονομικά χωρών της βόρειας Ευρώπης και των χωρών του νότου, τις οποίες οι πρώτες θεωρούν πιο σπάταλες. Το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών, μάλιστα, επιδεινώθηκε κατά την κρίση χρέους της περιόδου 2010-2015.

  Ο φόβος δε ότι κάποιοι θα επωφεληθούν από τυχόν εξαιρέσεις επενδύσεων από την διαδικασία υπολογισμού του ελλείμματος σε σχέση με τις πιο "φειδωλές” στις δαπάνες χώρες, αναμένεται να καταστήσει δύσκολο τον καθορισμό των κριτηρίων για το τι θεωρείται "πράσινες" δαπάνες.

  Με βάση τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι χώρες δεν πρέπει να έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ τους και πρέπει να διατηρούν το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Εάν το χρέος είναι υψηλότερο, θα πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος του ορίου του 60%.

  Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας να διαμορφώνεται στο 160% του ΑΕΠ, η ετήσια μείωση του χρέους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες καθίσταται μη ρεαλιστική, ειδικά αν η χώρα πρόκειται να επενδύσει σημαντικά στην "πράσινη" οικονομία και την ψηφιοποίησή της.

  Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος κεντροαριστερός καγκελάριος της Γερμανίας, που αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης, δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να υποστηρίξει μια σημαντική μεταρρύθμιση.

  Οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Λετονίας, που παραδοσιακά ακολουθούν πιο λιτή προσέγγιση στις δημόσιες δαπάνες, εξέφρασαν επίσης επιφυλακτική υποστήριξη στην αλλαγή των κανόνων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ