Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 16:16

  ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού (PPI) τον Αύγουστο

  ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού (PPI) τον Αύγουστο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές τις οποίες πληρώθηκαν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο περισσότερο του αναμενομένου από τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού οδηγούν υψηλότερα τα παραγωγικά κόστη.

  Ο δείκτης PPI κατέγραψε άνοδο 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο και 8,3% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δομικός δείκτης PPI, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα μεταβλητές τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία και 6,7% σε ετήσια βάση.

  Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν περί αύξησης τόσο για τον γενικό PPI, όσο και για τον δομικό δείκτη, 0,6% σε μηνιαία βάση.

  Μια σειρά προκλήσεων σε όλο το μήκος και εύρος της παραγωγής - από ελλείψεις σε πρώτες ύλες και προβλήματα εφοδιασμού μέχρι το αυξημένο εργατικό κόστος - έχουν αυξήσει το κόστος για τους παραγωγούς. Πολλές εταιρείες έχουν μετακυλίσει τα επιπλέον αυτά κόστη στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών λιανικής τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας το φαινόμενο του πληθωρισμού.

  Σε ό,τι αφορά τα αγαθά η αύξηση του PPI έφτασε το 1%, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες το 0,7%, σε μηνιαία βάση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ