Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 14:20

  Bloomberg: Συνάντηση Ε.Ε. - Ταλιμπάν για το ενδεχόμενο διπλωματικής παρουσίας στην Καμπούλ

  Bloomberg: Συνάντηση Ε.Ε. - Ταλιμπάν για το ενδεχόμενο διπλωματικής παρουσίας στην Καμπούλ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πώς θα διασφαλίσει την ασφάλεια μιας περιορισμένης διπλωματικής ομάδας στην Καμπούλ μετά τις εγγυήσεις των Ταλιμπάν ότι θα καλωσόριζαν μια τέτοια κίνηση, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο εσωτερικό σημείωμα της Ε.Ε. 

  Στο σημείωμα αναφέρεται ότι η προστασία των εγκαταστάσεων και των διπλωματικών αποστολών είναι το πιο πολύπλοκο θέμα που μένει να διευθετηθεί, ενώ η επιστροφή Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Καμπούλ δεν θα σημαίνει και την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. 

  Οι πρέσβεις της Ε.Ε. ενημερώθηκαν την Τετάρτη για τις συναντήσεις που έχουν γίνει με τους Ταλιμπάν, μετά την επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κατάρ. Η Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να στείλει έναν περιορισμένο αριθμό προσωπικού στην Καμπούλ, κυρίως για τη διαχείριση των εκκενώσεων και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο μεταξύ, οι διπλωματικές αποστολές σε Κατάρ και Πακιστάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως οι αντιπροσωπείες της Ε.Ε. στον Αφγανιστάν, σύμφωνα με το σημείωμα. 

  Αρκετά κράτη μέλη ανέφεραν ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να διατηρήσει την παρουσία της, ενώ άλλα προειδοποίησαν πως είναι σημαντικό να μην δοθεί η εντύπωση ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τα έγγραφα, μεταδίδει το Bloomberg. 

  Στην ενημέρωση των διπλωματών, οι υπηρεσίες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι η Ένωση θα πρέπει να βασιστεί στους Ταλιμπάν – και να συνεννοείται μαζί τους – για θέματα που αφορούν την ασφάλεια του προσωπικού. 

  Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι Ταλιμπάν φαίνεται να είναι ανοιχτοί στο να δώσουν άδειες προσγείωσης σε πρόσωπα από την Ε.Ε. αλλά έχουν ζητήσει να ενημερωθούν πριν τις πτήσεις. Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα στοχοποιήσουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη χώρα. 

  Η Ε.Ε. έχει θέσει ως προϋπόθεση για το ξεπάγωμα της βοήθειας προς το Αφγανιστάν να επιτρέψουν οι Ταλιμπάν την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων. Το ενημερωτικό σημείωμα περιγράφει την οικονομική κατάσταση στη χώρα ως ιδιαίτερα ανησυχητική, προειδοποιώντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την οικονομική κατάρρευση της χώρας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη των μεταναστευτικών ροών. 

  Σύμφωνα εξάλλου με το σημείωμα, υπάρχουν ακόμα συνολικά περίπου 3.500 άτομα, υπήκοοι της Ε.Ε. και Αφγανοί, που θα πρέπει να εκκενωθούν από την Καμπούλ.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ