Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 14:02

  Μικρότερη του αναμενομένου αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

  Μικρότερη του αναμενομένου αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (Bank of Russia) εξέπληξε την πλειονότητα των αναλυτών αυξάνοντας το βασικό επιτόκιό της λιγότερο του αναμενομένου, μολονότι ο πληθωρισμός στη χώρα κατέγραψε υψηλό πενταετίας τον Αύγουστο.

  Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ρωσίας αυξάνεται έτσι κατά 25 μονάδες βάσης, στο 6,75% την Παρασκευή, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας. Η κίνηση έρχεται μετά τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 2014 - κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο. Δεκαέξι οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg εκ των 44 που ερωτήθησαν προέβλεψαν σωστά το ποσοστό που ανακοινώθηκε τελικώς, ενώ 27 ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση και ένας ανέμενε τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών.

  Η διοικήτρια της Bank of Russia, Ελβίρα Ναμπιούλινα, χαμηλώνει ταχύτητα στην οικονομική σύσφιγξη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στη Ρωσία χάνει την αρχική δυναμική της. Από τις αρχές του έτους, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 250 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, ο οποίος "τρέχει" πολύ πάνω του στόχου.

  Η προσδοκία των επενδυτών για μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων μείωσε τη διάθεσή τους για χρεόγραφα του ρωσικού κράτους στην εβδομαδιαία δημοπρασία τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ