Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 12:49

  Κομισιόν: Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευθεί με το Η.Β. το πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία

  Κομισιόν: Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευθεί με το Η.Β. το πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:55

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα της Βρετανίας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που διέπει το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο σε αστάθεια και αβεβαιότητα.

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, που επιβλέπει τις μετά το Brexit σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία, ανέφερε σήμερα σε ομιλία ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας χρειάζεται να εφαρμοστεί σωστά και ότι δεν αποτελεί αιτία προβλημάτων, αλλά τη μοναδική λύση.

  "Η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου –όπως προτείνει η βρετανική κυβέρνηση— θα σημαίνει αστάθεια, αβεβαιότητα και έλλειψη προβλεψιμότητας στη Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο ομιλία του στο Queen's University στο Μπέλφαστ.

  Βάσει του πρωτοκόλλου, η Βρετανία συμφώνησε να αφήσει ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ισχύ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δεχθεί ελέγχους για τα προϊόντα που φθάνουν από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έχει έκτοτε διαμηνύσει ότι η ρύθμιση αυτή δεν αποδίδει και ότι θέλει να την αλλάξει.

  Ο Σέφκοβιτς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη βρετανική επαρχία, δήλωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει λύσεις για όλους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών και που αντιτίθενται στο πρωτόκολλο.

  "Γνωρίζω ότι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε, εάν πέσουν οι τόνοι και στις δύο πλευρές", δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πνεύμα συμβιβασμού πρέπει να είναι αμοιβαίο.

  Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, του DUP, απείλησε χθες να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της περιοχής αν δεν αρθούν όλα τα εμπόδια μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

  Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί με τη Βρετανία για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αλλά οι όποιες λύσεις μπορούν απλά να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του Brexit, όχι να τις απομακρύνουν εντελώς, δεδομένης της επιλογής του Λονδίνου να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.

  Ο επίτροπος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του πρωτοκόλλου στην καθημερινή ζωή στη Βόρεια Ιρλανδία, διατηρώντας παράλληλα την ειδική της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ