Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 12:39

  ΗΠΑ: Με διάταγμα Μπάιντεν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊου για τα 2/3 των εργαζομένων

  ΗΠΑ: Με διάταγμα Μπάιντεν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊου για τα 2/3 των εργαζομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με μια επιδημία της COVID-19 που δεν τελειώνει λόγω της παραλλαγής Δέλτα, επέλεξε χθες, Πέμπτη, τον δύσκολο δρόμο, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ "να γυρίσουν σελίδα" στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

  Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

  Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.

  Για τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας θα καθιερώσει την υποχρέωση εμβολιασμού ή πραγματοποίησης ενός διαγνωστικού τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους, δηλαδή για περισσότερα από 80 εκατομμύρια ανθρώπους.

  "Συνολικά η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, δηλαδή τα δύο τρίτα των εργαζομένων", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του.

  Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο "θα επιβλέπει ώστε οι εργοδότες να διαθέτουν τους πόρους, συμβουλές και την απαραίτητη ευελιξία για να (...) συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για τη δημόσια υγεία", διευκρινίζει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο AFP o Νιλ Μπράντλεϊ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρός του.

  Ο Λευκός Οίκος θέλει επίσης να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ και να παραταθεί η χρήση μάσκας (ταξίδια, ομοσπονδιακά κτίρια) για να αναχαιτιστεί η επιδημία.

  Η νέα αυτή στρατηγική έχει στόχο 80 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ήτοι 25% του πληθυσμού.

  Αυτή "η προσδιορισμένη μειονότητα Αμερικανών που υποστηρίζεται από μια προσδιορισμένη μειονότητα πολιτικών αξιωματούχων εμποδίζει την Αμερική να γυρίσει σελίδα" στην COVID-19, κατήγγειλε ο πρόεδρος, επιτιθέμενος στους "εκλεγμένους αξιωματούχους, (οι οποίοι) εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα κατά της COVID-19", απαγορεύοντας κάθε αυστηρό μέτρο όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, στο όνομα των ατομικών ελευθεριών, μολονότι τα θετικά κρούσματα και οι θάνατοι σημείωσαν έκρηξη αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα σε αρκετές συντηρητικές πολιτείες.

  "Δεν πρόκειται για ελευθερία ή για προσωπική επιλογή, αλλά για την προστασία του εαυτού σας όπως και αυτών που είναι γύρω σας", επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.

  Αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών έχουν δηλώσει ότι ποσοστό πάνω από το 97% αυτών που νοσηλεύονται με COVID-19 δεν έχουν εμβολιαστεί, και σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα αναλογεί ακόμη υψηλότερο μερίδιο των θανάτων.

  "Τρέλα", "δικτατορία"

  Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν αντιθέτως ότι πρόκειται για "τρέλα" και ένα "αντισυνταγματικό" σχέδιο, κυρίως για το σκέλος των μεγάλων επιχειρήσεων. "Αυτό μοιάζει πολύ με δικτατορία", έγραψε στο Twitter η ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  Η Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, υψηλόβαθμη Ρεπουμπλικανή αξιωματούχος στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει την πολιτική για την υγεία, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν "χρησιμοποιεί τον φόβο, τον έλεγχο και τις εντολές".

  Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε εξάλλου ότι σκοπεύει να προσφύγει κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εντολή για εμβολιασμό.

  Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έπρεπε οπωσδήποτε να επανέλθει δριμύτερος στο σκέλος της υγείας μετά τα πισωγυρίσματα που είχε φέτος το καλοκαίρι στο οικονομικό και το πολιτικό μέτωπο, δεχόμενος πλήθος επικρίσεων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις απομακρύνσεις πολιτών από το Αφγανιστάν στα τέλη του Αυγούστου.

  Ήδη απέτυχε στον στόχο του να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 70% των ενηλίκων ως τις 4 Ιουλίου, την εθνική εορτή στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα πέτυχε αυτόν τον στόχο έναν μήνα αργότερα, στις 3 Αυγούστου.

  Οι ΗΠΑ, όπου το 53,3% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, είναι η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό, με περισσότερους από 653.000 νεκρούς.

  Αλλά η δυνατότητα αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι περιορισμένη απέναντι στις ισχυρές πολιτείες, κυρίως όσον αφορά τα σχολεία τα οποία ο Μπάιντεν θέλει "να κρατήσει ανοιχτά με κάθε ασφάλεια".

  Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις πολιτείες να εμβολιάσουν εκπαιδευτικούς και προσωπικό έπειτα από μια επιστροφή στις τάξεις στις αρχές Σεπτεμβρίου που τροφοδότησε τις ανησυχίες και τις διαφωνίες.

  Η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες, η δεύτερη μεγαλύτερη των ΗΠΑ, επέβαλλε χθες σε όλους τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 αν θέλουν να φοιτούν σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα μέτρο που αφορά περίπου 600.000 παιδιά.

  Σε όλη τη χώρα, γονείς και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε υποχρέωση εμβολιασμού ή χρήσης μάσκας στο σχολείο, ιδιαίτερα στον αμερικανικό νότο.

  Στην Φλόριντα, η απόφαση του κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις να απαγορεύσει στις σχολικές περιφέρειες να θέσουν σε ισχύ την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελεί αντικείμενο σκληρής δικαστικής μάχης.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους διοργανωτές μεγάλων αθλητικών ή πολιτιστικών γεγονότων να θέσουν ως προϋπόθεση για την είσοδο του κοινού ένα αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ.

  Επίσης ανακοίνωσε διπλασιασμό των προστίμων για τους επιβάτες που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα αεροπλάνα. "Αν παραβιάσετε τον κανονισμό αυτόν, να είσαστε έτοιμοι να πληρώσετε", προειδοποίησε.

  Πέραν του υγειονομικού σκέλους, ο Λευκός Οίκος ελπίζει επίσης σε μια αναβίωση της οικονομίας με δάνεια με απλοποιημένες διαδικασίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ