Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 11:04

  Αναστολή του Συντάγματος σχεδιάζει ο πρόεδρος της Τυνησίας - Τι αποκάλυψε σύμβουλός του

  Αναστολή του Συντάγματος σχεδιάζει ο πρόεδρος της Τυνησίας - Τι αποκάλυψε σύμβουλός του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ σχεδιάζει να αναστείλει το Σύνταγμα και μπορεί να τροποποιήσει το πολιτικό σύστημα μέσω δημοψηφίσματος, στα χνάρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ένας σύμβουλος του στο Reuters την Πέμπτη, στην πρώτη σαφή ένδειξη των σχεδίων του μετά από κινήσεις που οι επικριτές του αποκάλεσαν πραξικόπημα.

  Πάνω από έξι εβδομάδες αφότου ο Σαγέντ κατέλαβε τις κυβερνητικές εξουσίες, απέλυσε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου στις 25 Ιουλίου, δεν έχει ακόμη ορίσει νέα κυβέρνηση ή δεν έχει κάνει μια δήλωση που να ξεκαθαρίζει πιο σαφώς τις προθέσεις του μακροπρόθεσμα.

  "Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να συνεχιστεί... η αλλαγή του συστήματος σημαίνει αλλαγή του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος, ίσως... το δημοψήφισμα απαιτεί υλικοτεχνική προετοιμασία", δήλωσε ο Ουαλίντ Χατζέμ, σύμβουλος του Σαγέντ.

  Πρόσθεσε ότι αυτό ήταν το σχέδιο του προέδρου, το οποίο βρισκόταν στο τελικό στάδιο και αναμενόταν να αποκαλυφθεί επίσημα σύντομα, αλλά δεν επεκτάθηκε στις αλλαγές που έχει σχεδιάσει ο Σαγέντ.

  Η παρέμβαση του Σαγέντ οδήγησε την Τυνησία σε συνταγματική κρίση, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον του δημοκρατικού συστήματος που υιοθέτησε μετά την επανάσταση του 2011 που οδήγησε στην Αραβική Άνοιξη. Αναμενόταν ευρέως ότι ο Σαγέντ θα μεταβεί σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης που θα μείωνε τον ρόλο του κοινοβουλίου, κάτι που συζητιόταν συχνά κατά τη διάρκεια πολλών περιόδων αδιέξοδου από τότε που συμφωνήθηκε το σύνταγμα του 2014. Υπερασπίστηκε τις κινήσεις του ως κάτι το απαραίτητο και είπε ότι ήταν σύμφωνες με το Σύνταγμα, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Τυνησίων και είπε ότι δεν θα γίνει δικτάτορας. Ωστόσο, οι συλλήψεις βουλευτών μετά την άρση της ασυλίας τους από τον Σαγέντ και οι πολυάριθμες απαγορεύσεις ταξιδιών εναντίον επιφανών ατόμων έχουν ανησυχήσει ορισμένους υπερασπιστές δικαιωμάτων.

  Νέα κυβέρνηση

  Τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς δυνάμεις πίεσαν τον Σαγέντ να διορίσει κυβέρνηση και να δείξει πώς σκοπεύει αληθινά να βγει από τη συνταγματική κρίση που προκλήθηκε από την παρέμβασή του. 

  Ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τυνησίας, όπως αποκάλυψε εφημερίδα της Τυνησίας την Πέμπτη, είπε ότι ο Σαγέντ τον ενημέρωσε ότι θα διοριστεί νέα κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

  Η Τυνησία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μια επικείμενη απειλή για τα δημόσια οικονομικά και μόλις είχε ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα δανείων όταν ο Σαγέντ έδιωξε τον πρωθυπουργό. Οποιεσδήποτε περαιτέρω συνομιλίες με το ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έως ότου έρθει νέα κυβέρνηση που θα μπορούσε να συζητήσει αξιόπιστα τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν οι ξένοι δανειστές.

  Χρόνια οικονομικής στασιμότητας και χειροτέρευσης των δημόσιων υπηρεσιών, κατάσταση που επιδεινώθηκε από την πολιτική παράλυση, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Τυνήσιους και αφής στιγμής η ευθύνη επιρρίφθηκε στη μορφή της δημοκρατίας που υιοθέτησαν μετά την επανάσταση, ήταν αναμενόμενο η παρέμβαση Σαγέντ, σε πρώτη φάση, να έχει ευρεία υποστήριξη.

  Αυτή την εβδομάδα πρέσβεις από την ομάδα των G7 προέτρεψαν τον Σαγέντ να διορίσει μια κυβέρνηση και να επιστρέψει την Τυνησία σε μια συνταγματική τάξη στην οποία ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο θα παίζει σημαντικό ρόλο. Το ισχυρό εργατικό συνδικάτο της Τυνησίας, το UGTT, τον παρότρυνε επίσης να διορίσει κυβέρνηση και να ξεκινήσει διάλογο για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  Πώς Τουρκία, Ρωσία και Κίνα "απωθούν" αργά και σταθερά τους Ευρωπαίους από τη Β. Αφρική

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ