Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 16:07

  Ο Χάικο Μάας στη Λιβύη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Με αφορμή την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Λιβύη. Επτά χρόνια ήταν κλειστή. Με το άνοιγμα της η Γερμανία θέλει να δείξει ότι "είναι και παραμένει ένας δραστήριος εταίρος της Λιβύης", αναφέρει ο κ. Μάας σε μήνυμα του. Όπως προσθέτει, τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα σημείωσε "σημαντικές επιτυχίες": έχει συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχει τερματιστεί το μπλοκάρισμα της εξαγωγής πετρελαίου και σε μεγάλο βαθμό σιγούν τα όπλα. Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει βίαια λύση." Προϋπόθεση για μια βιώσιμη σταθερότητα είναι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Μάας, η λειτουργία πολιτικών θεσμών που θα προκύψουν από τις εθνικές εκλογές.

  Οπωσδήποτε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου

  Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με το Προεδρικό Συμβούλιο, τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα και την Εθνική Επιτροπή Εκλογών. Αναμένεται ότι Χάικο Μάας θα επισημάνει στους συνομιλητές του την αναγκαιότητα της διεξαγωγής εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, ημερομηνία στην οποία κατέληξαν οι διάφορες παρατάξεις μετά από μεσολάβηση των ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής απέτυχαν όμως να συμφωνήσουν πάνω σε ποια συνταγματική βάση και με ποιο εκλογικό νόμο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Πρόσφατα, πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ Μανγκούς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής τους.

  Η Γερμανία έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη Λιβύη προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 2011. Αρχές του 2020 και φέτος τον Ιούνιο διοργάνωσε μαζί με τον ΟΗΕ διασκέψεις στο Βερολίνο στις οποίες συμμετείχαν και χώρες οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στα δρώμενα στη Λιβύη, για παράδειγμα η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ