Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 10:36

  H Ουκρανία νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα - Στον Ζελένσκι για υπογραφή το σχετικό νομοσχέδιο

  Ουκρανια bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία είναι μία ακόμη χώρα που θέτει κάποιους βασικούς κανόνες για την αγορά κρυπτονομισμάτων, σε ένα σημάδι για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ότι το bitcoin είναι εδώ για να μείνει.

  Σύμφωνα με το CNBC, σε σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε κίνηση το 2020 και τώρα κατευθύνεται στο γραφείο του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

  Μέχρι σήμερα, τα κρυπτονομίσματα στην Ουκρανία βρίσκονταν σε ιδιαίτερο καθεστώς.

  Οι πολίτες μπορούσαν να αγοράζουν και να ανταλλάζουν κρυπτονομίσματα, αλλά οι εταιρείες και τα ανταλλακτήρια που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα βρίσκονταν συχνά υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές.

  Σύμφωνα με την Kyiv Post, οι αρχές έχουν την τάση να κρατούν μια σκληρή στάση όταν πρόκειται για ψηφιακά χρήματα, θεωρώντας τα ως "απάτη", κάνοντας επιδρομές σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και "συχνά προχωρώντας σε κατάσχεση ακριβού εξοπλισμού χωρίς αιτία".

  Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) απέκλεισε ένα δίκτυο με την κατηγορία για "παράνομες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων", το οποίο λειτουργούσε στο Κίεβο. Η SBU ισχυρίστηκε ότι αυτές οι ανταλλαγές διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος και παρείχαν ανωνυμία στις συναλλαγές.

  Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης ορισμένες προστασίες κατά της απάτης για όσους κατέχουν bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Εάν υπογραφεί από τον Ζελένσκι, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι όροι που θα κατοχυρωθούν στο ουκρανικό δίκαιο.

  Σε αντίθεση με το Ελ Σαλβαδόρ που υιοθέτησε νωρίτερα στην εβδομάδα το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, το ν/σ για τα κρυπτονομίσματα της Ουκρανίας δεν διευκολύνει την κυκλοφορία του bitcoin ως μορφή πληρωμής, ούτε το θέτει σε ίση βάση με το εθνικό νόμισμα της χώρας.

  Ωστόσο, η σημερινή ψηφοφορία από την Ουκρανία είναι μέρος μιας ευρύτερης ώθησης του Κιέβου να στραφεί στο bitcoin.

  Μέχρι το 2022, η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά κρυπτονομισμάτων σε επιχειρήσεις και επενδυτές, σύμφωνα με την Kyiv Post.

  Σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι μίλησε για την εκκολαπτόμενη "νόμιμη καινοτόμα αγορά της Ουκρανίας για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία" ως αναφορά για επενδύσεις και ο Mykhailo Fedorov, Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η χώρα εκσυγχρονίζει την αγορά πληρωμών της, έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζά της να είναι σε θέση να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα.

  Σημειώνεται πως η Ουκρανία εντάσσεται σε μια  λίστα χωρών που εντάσσουν το bitcoin στην εθνική νομοθεσία.

  Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Ο πρόεδρος Nayib Bukele έχει ουσιαστικά συνδέσει την πολιτική του μοίρα με το αποτέλεσμα αυτού του εθνικού πειράματος με το bitcoin.

  Πριν από δύο εβδομάδες, η Κούβα ψήφισε νόμο για την αναγνώριση και τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη "λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος".

  Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ πρότειναν κανόνες για τους "brokers" κρυπτονομισμάτων στο νομοσχέδιο περί υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων ενώ ένας νέος γερμανικός νόμος επιτρέπει τώρα σε κεφάλαια που απαγορευόταν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, να διαθέτουν έως και 20% σε ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin.

  Ο Παναμάς φαίνεται να έχει σειρά, καθώς η χώρα της Κεντρικής Αμερικής ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου για τα κρυπτονομίσματα.

  Σύμφωνα με το investing.com, το bitcoin σημειώνει άνοδο 2,19% τις τελευταίες 24 ώρες και κινείται στα 46,156 δολάρια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ