Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 10:31

  Ουγγαρία: Καταδικάζει την πρόταση της Ε.Ε. να επιβάλει πρόστιμα στην Πολωνία για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος

  Πολωνια ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουγγαρία χαρακτήρισε "αλαζονικές" τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή κινήθηκαν για να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Πολωνία σε μια διένεξη για τις μεταρρυθμίσεις του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο στην Πολωνία για τις δραστηριότητες του πειθαρχικού σώματος των δικαστών, εντείνοντας έτσι μια μακροχρόνια διένεξη σχετικά με το κράτος δικαίου.

  Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιουντίτ Βάργκα δήλωσε πως η ενέργεια αυτή της Επιτροπής ήταν απαράδεκτη. "Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε ... να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία να εκφράζει την υποστήριξή της προς την Πολωνία και να καταδικαζει τις κακόβουλες επιθέσεις των Βρυξελλών", έγραψε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ στη σελίδα της στο Facebook.

  Η Βαρσοβία ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι το πειθαχικό σώμα των δικαστών θα διαλυθεί στο πλαίσιο ευρύτερων δικαστικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες.

  Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει δράση τώρα, επειδή το πειθαρχικό σώμα ήδη χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πίεση σε δικαστές ή για να υπάρξει πολιτικός έλεγχος δικαστικών αποφάσεων, υποσκάποντας έτσι τη νομοθεσία της ΕΕ.

  Η Βάργκα δήλωσε πως το γεγονός ότι η υπόσχεση της Πολωνίας αγνοήθηκε ήταν "σκανδαλώδες και αλαζονικό" εκ μέρους της Κομισιόν, η οποία έτσι "αναμιγνύεται στο δικαστικό σώμα και τη νομοθετική διαδικασία ενος κυρίαρχου κράτους μέλους με άνευ προηγουμένου τρόπο".

  Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι σύμμαχοι εδώ και χρόνια και αμφότερες έχουν εμπλακεί σε σειρά διενέξεων με τις Βρυξέλλες για κεντρικά ζητήματα που περιλαμβάνουν το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν πως προστατεύουν τις παραδοσιακές κοινωνίες τους από το δυτικό φιλελευθερισμό.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ