Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 10:05

  Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα αν η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρή για να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας. 

  Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση για το ύψος των αγορών κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ζυγίζοντας τους κινδύνους στις προοπτικές της οικονομίας, όπως η μετάλλαξη Δέλτα και τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, σημειώνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg. 

  Τα συμπεράσματα τους θα βασιστούν και στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η πρόσφατη εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά 10 ετών είναι προσωρινή, αν και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές έχουν αρχίσει να ενισχύονται. 

  Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 ετών τον Αύγουστο, ενώ το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφανίζοντας αύξηση 2,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΚΤ να αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, όπως πρόσφατα επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. 

  Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ιουλίου, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί, το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας πάντως ότι άνοδος του "αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγο πρόσκαιρη" και προσθέτοντας ότι οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα "εξακολουθούν να είναι υποτονικές".

  Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο για την ΕΚΤ, σημειώνει το Bloomberg. Με το κολοσσιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων των 1,85 τρισ. ευρώ για την ανάσχεση της κρίσης της Covid-19 να οδεύει για τη λήξη του τον Μάρτιο, τα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις απόψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, αν και οι σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να αναβληθούν για αργότερα αυτό το έτος. 

  Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις 2:45 μ.μ. και η συνέντευξη Τύπου της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ θα ακολουθήσει 45 λεπτά αργότερα. 

  Μια απόφαση που η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αποφύγει πάντως είναι αν θα προσαρμόσει τις αγορές των ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία. Οι αγορές φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ το μήνα, μετά την ενίσχυση τους τον περασμένο Μάρτιο σε "ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους". Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Ολλανδίας, έχουν ζητήσει την επιβράδυνση των αγορών, επικαλούμενοι την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την ενίσχυση του πληθωρισμού και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

  Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως η ΕΚΤ να κρατήσει σήμερα στάση αναμονής, αφήνοντας ανοικτές όλες τις επιλογές της για τις επόμενες κινήσεις της στο πρόγραμμα. 

  Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι οι αγορές θα συνεχιστούν με τον υφιστάμενο ρυθμό για άλλο ένα τρίμηνο, για να ξεκινήσει η επιβράδυνση τον Ιανουάριο και τελικά το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ