Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 08:33

  ΗΠΑ-Ericson: Το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες για δωροδοκία κατά ενός πρώην εργαζόμενου

  ΗΠΑ-Ericson: Το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες για δωροδοκία κατά ενός πρώην εργαζόμενου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν χθες, Τετάρτη, κατηγορίες σε βάρος ενός πρώην εργαζόμενου της σουηδικής εταιρίας παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού Ericsson για συνωμοσία δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων στο Τζιμπουτί, προκειμένου η εταιρία να εξασφαλίσει συνεργασία με μία κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών.

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Έφγουορκ Μπέρεκετ 53 ετών, πρώην εργαζόμενος της Ericsson Egypt, βοήθησε για να δωροδοκηθούν με ποσό 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον τρεις αξιωματούχοι στο Τζιμπουτί, ώστε η Ericsson να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο 20,3 εκατομμυρίων ευρώ (24 εκατομμυρίων δολαρίων).

  Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η συνωμοσία διαπράχθηκε από το 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, περιλαμβάνοντας ποσά δωροδοκίας, τα οποία φαίνονταν ως πληρωμές σε μία εταιρία με την οποία το θυγατρικό γραφείο της Ericsson στην Αιθιοπία είχε υπογράψει μία εικονική συμφωνία.

  Στο κατηγορητήριο κατά του Μπέρεκετ συμπεριλαμβάνεται ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι παρότρυνε για "την άμεση" καταβολή ενός ποσού επειδή "όλοι στη διοίκηση [της εταιρίας τηλεπικοινωνιών] και στο υπουργείο, περίμεναν τα μερίδια τους".

  Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ericsson συμφώνησε να καταβάλει περίπου 1,06 δισεκατομμύριο δολάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός προστίμου 521 εκατομμυρίων δολαρίων και να εισέλθει σε μία συμφωνία διακανονισμού με τις εισαγγελικές αρχές, η οποία μετατέθηκε χρονικά, ώστε να ρυθμιστούν οι κατηγορίες διαφθοράς για τις δραστηριότητες της στο Τζιμπουτί, αλλά και σε τέσσερις άλλες χώρες.

  Η Ericsson Egypt παραδέχτηκε την ενοχή της για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σχετικά με την κατηγορία για τη διάπραξη συνομωσίας για δωροδοκία.

  Στον Μπερεκέτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ για διαφθορά στο εξωτερικό, αλλά και κατηγορίες για διάπραξη συνωμοσίας σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης άνω των 25 χρόνων, στην περίπτωση που καταδικαστεί.

  O κατηγορούμενος παραμένει ασύλληπτος, ενώ δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί ένας δικηγόρος του.

  Η Ericsson δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ